Linkovi

HAHN PISAO ZVIZDIĆU: Pristup Transportnoj zajednici do kraja septembra ili 250 miliona eura ide drugim zemljama


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uputio je pismo je Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), nakon što BiH nije potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici na nedavnom samitu za zapadni Balkan.

Pored toga što duboko žali što BiH nije pristupila Transportnoj zajednici, a što znači poboljšanje infrastrukture i transportnih usluga, Hahn navodi da će BiH ostati bez 250 miliona eura namijenjenih za infrastrukturne projekte ako do kraja septembra ne postane dio Transportne zajednice.

Hahn je kazao da će sredstva biti preusmjerena u druge zemlje. Radi od oko 200 miliona kreditnih sredstava iz evropskih međunarodnih sredstava i više od 46 miliona eura koja su bespovratna sredstva.

U pismu Zvizdiću, evropski komesar ukazuje da je riječ o međunarodnom dokumentu koji je pripreman osam godina i da BiH odsustvom potpisa na Ugovor o osnivanju Transprotne zajednice šalje obeshabrajuću poruku oprijedijeljenosti na putu ka Evropskoj uniji (EU).

EU očekuje od BiH, kako Hahn u pismu navodi, da što prije postane dio Transportne zajednice i da usvoji Zakone o akcizama. Zakon kojim je predviđeno povećanje akciza na gorivo nije usvojen iz razloga što za to nije bilo dovoljno glasova u Parlamentarnoj skupštini BiH.

BiH je jedina zemlja koja nije pristupila Transportnoj zajednici na samitu za zapadni Balkan u Trstu koji je održan sredinom ovog mjeseca. Time su blokirana sredstva u iznosu oko 250 miliona eura namijenjena za infrastrukturne projekte. Radi se o novcu planiranom za izgradnju tri dionice koridora VC i proširenje luke u Brčkom.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Zvizdić je ranije pojasnio da Vijeće ministara BiH na telefonskoj sjednici nije imalo konsenzus za stavljanje potpisa na Ugovor o osnivanju Transportne zajednice.

Prema Zvizdiću, do toga je došlo zbog zahtjeva iz Republike Srpske (RS), navodeći da Vijeće ministara ne može prihvatiti uslov da državu zastupaju i entiteti po sistemu rotacije. Dodao je i kako nije moguće praviti nikakve izmjene u Ugovoru o osnivanju transportne zajednice.

Uoči održavanja samita, Vlada RS je obrazložila da je saglasna sa potpisivanjem Ugovora pod uslovom da u okviru Transportne zajednice učestvuju državno i entitetska ministartva prometa i komunikacija po sistemu rotacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG