Linkovi

Više od milion ljudi u Luizijani bez struje zbog uragana Ida


New Orleans tokom udara uragana
New Orleans tokom udara uragana

Uragan Ida pogodio je u nedjelju Luizijanu kao jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada zahvatila SAD, a zbog jakih kiša i velikih talasa poplavljen je veći dio obale te američke države. 

Uragan je izazvao nestanak struje u cijelom New Orleansu, saopštili su gradski zvaničnici.

U državi Luizijani je zbog udara uragana kategorije 4 bez struje ostalo više od milion potrošača.

Kancelarija za unutrašnju bezbjednost i vanredne situacije tvitovala je da je energetska kompanijja "Enterdži" potvrdila da su agregati jedini izvor eletrične energije u gradu, te da je nestanak struje izazvala "katastrofalna šteta" na mreži za prenos.

"Ovo je jedna od najsnažnijih oluja koja je pogodila ovo područje", rekao je na konferenciji za novinare guverner Luizijane Džon Bel Edvards i poručio da ta država "nikada nije bila više pripremljena" i da vjeruje da će nasipi koji štite šire područje New Orleansa, izgrađeni poslije uragana Katrina, izdržati nalet uragana.

Međutim, Edvards je naveo da se procjenjuje da će neki nasipi na jugoistoku, koje nije izgradila federalna vlada, biti probijeni.

Ida je na 16. godišnjicu Katrine pogodila kopno blizu luke Furšon kao uragan četvrte kategorije (od maksimalnih pet) praćen vjetrovima jačine 240 kilometara na sat. Nekoliko sati kasnije, oslabila je u oluju treće kategorije sa vjetrovima jačine 193 kilometra na sat.

Nacionalni centar za uragane upozorio je na katastrofalne plimske talase, ekstremno jak vetar i bujične poplave u jugoistočnom dijelu Luizijane. Oluja je pogodila i ključnu američku naftnu infrastrukturu u tom području i poremetila snabdijevanje naftom.

Nju Orleans
Nju Orleans

Dijelovi autoputa, koji se proteže duž obale Luizijane i Misisipija, su već pod vodom, pokazuju snimci sa društvenih mreža.

U New Orleansu, vjetar je rušio krovove, a voda je počela da se izliva iz jezera Pančatrejn. Zvaničnici ističu da zbog brzog jačanja oluje nije bilo vremena da se organizuje obavezna evakuacija 390.000 stanovnika tog grada.

Gradonačelnica Latoja Kantrel pozvala je stanovnike da dobrovoljno napuste pogođeno područje. Oni koji su ostali upozoreni su da se pripreme za višednevne nestanke struje.

“Slušajte sva upozorenja. Sakrijte se. Ne izlazite", poručila je Kantrel na konferenciji za novinare.

Predsjednik SAD Joe Biden upozorio je da Ida ugrožava živote i da bi mogla da izazove ogromnu štetu.

"Čim oluja prođe, sva moć zemlje biće uložena u spasilačke operacije i oporavak", rekao je Biden tokom posjete sjedištu Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) u Washingtonu.

Uoči udara Ide, guverner Luizijane upozorio je stanovnike pogođenih područja da pronađu sklonište.

“Ako ste na putanji uragana Ida, vaš jedini posao je da budete bezbjedni tamo gdje se nalazite. Pronađite najbezbjednije mjesto u kući i tu sačekajte da prođe oluja", tvitovao je Edvards.

Guverner Luizijane u subotu je upozorio da bi ovo mogao da bude najgori, direktni udar uragana od 1850-tih.

Ida je pogodila Luizijanu na godišnjicu uragana Katrina, oluje treće kategorije koja je odnijela 1.800 života, probila nasipe i izazvala razorne poplave u New Orleansu.

Južni dio Luizijane i dalje se oporavlja od posljedica uragana Laure od prije godinu dana, a u toj državi je i jedna od najvećih stopa zaraženih od COVID19 u SAD.

Guverner je proglasio vanredno stanje i rekao da 5.000 vojnika Nacionalne garde stoji uz obalu pripravnih za akcije potrage i spasavanja i 10.000 radnika koji održavaju elektro-mrežu spremno je da odgovori na nestanke struje kada oluja prođe.

"Do subote uveče svi bi trebalo da budu na poziciji na kojoj na kojoj su spremni da dočekaju oluju", rekao je Edvards.

Naložena je i evakuacija stanovnika priobalnih područja, zbog čega su autoputevi bili zakrčeni dok su stanovnici i turisti pokušali da pobjegnu pred naletom uragana.

Upozorenje zbog uragana izdato je u blizini Lafajeta, Luizijana, do državne granice Misisipija, na udaljenosti od skoro 320 kilometara. Upozorenja zbog tropskih oluja proširila su se na liniju Alabama-Florida, a zaliv Mobile u Alabami je takođe pod nadzorom. Guvernerka Alabame Kej Ajvi takođe je proglasila vanredno stanje u priobalnim i zapadnim okruzima države.

Od jugoistočne Luizijane do obalnih Misisipija i Alabame, ukupne količine padavina mogle bi biti od 20 do više od 40 centimetara, a u nekim područjima moguće je i više od 50 centimetara, saopštila je vladina meteorološka služba. Obilna kiša i olujni plimski talasi mogli bi izazvati široko rasprostranjene poplave u tom području.

Ida je u petak stigla na Kubu, a u subotu se odvijalo čišćenje posljedica koje je ostavila za sobom. Drveće je srušeno i zgrade oštećene, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG