Linkovi

Ida se približava obali SAD kao "ekstremno opasan" uragan


Arhiva - Satelitski snimak napravljen 18. juna 2021, koji je objavila NOAA, pokazuje olujni sistem iznad Meksičkog zaliva.
Arhiva - Satelitski snimak napravljen 18. juna 2021, koji je objavila NOAA, pokazuje olujni sistem iznad Meksičkog zaliva.

Uragan Ida u petak je pogodio Kubu a u subotu bi mogao da, preko toplih voda Meksičkog zaliva, stigne do Luizijane kao uragan treće kategorije, upozorio je Nacionalni centar za uragane.

“Prema prognozi, oluja ide pravo prema New Orleansu. To nije dobro", izjavio je naučnik Džim Kosin.

Gradonačelnica New Orleansa LaToja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava. Nije saopštila koliko ljudi živi u tim dijelovima ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo područje.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum potpisala je deklaraciju o vanrednoj situaciji i rekla da je grad rasporedio vreće s pijeskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak a u petak rekao da je od predsjednika Bidena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i prije nego što Ida stigne do američkog tla.

Centar je saopštio da je avion za lov na uragane Vazduhoplovnih rezevnih snaga utvrdio da se Ida formirala i da se nalazi oko 160 kilometara zapadno-jugozapadno od Jamajke, krećući se sjeverozapadno brzinom od oko 22 kilometara na čas.

Oluja je imala maksimalne stabilne vjetrove brzine od oko 65 kilometara na čas. Prognostičari su saopštili da očekuju da će ojačati u uragan dok se bude kretala zapadno od Kube i ka južnom Meksičkom zalivu.

"Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujućih uraganskih vjetrova i obilnih padavina u nedjelju i ponedjeljak, posebno duž obale Louizijane", saopcšteno je iz centra za uragane.

Prognostičari strahuju od dramatičnog jačanja dok se oluja kreće iznad Meksičkog zaliva.

Na svom nalogu na Twitteru, naučnica za atmosferu sa državnog univerziteta Misisipi, Kim Vud, rekla je da će olujni pravac preći preko najtoplijih voda u zalivu.

Rekla je da je temperatura mora u tom području bila oko 30 stepeni Celzijusovih do dubine od 40 metara. "Nemam riječi za to", rekla je u tvitu.

Takve izuzetno tople morske vode pogoduju brzom jačanju oluje nakon što Ida u petak uđe u zaliv.

Prognostičari su rekli da će, iako još uvijek postoji velika neizvjesnost, prognoza kaže da će oluja otići u Luizijanu, koju su prošle godine teško pogodila tri velika uragana. Centar za uragane već je upozoravao na oluju "opasnu po život" kada ona stigne do kopna, te da postoji vjerovatnoća za rušilačke vjetrove i poplave.

Prognostičari su rekli da je praćenje oluje i dalje u fokusu i da bi se ona mogla promijeniti u narednih nekoliko dana. Oni su pozvali zabrinute građane koji se nalaze na potencijalnom putu oluje da nastave da prate njeno kretanje.

XS
SM
MD
LG