Linkovi

Više od 3.800 žrtava hakerskih napada, uključujući Vrhovni sud Floride


Ilustracija
Ilustracija

Meta globalnih ransomware napada proteklog vikenda, između ostalih, bili su serveri Vrhovnog suda Floride, kao i američkih i evropskih univerziteta, pokazuje analiza poruka hakera koju je napravila novinska agencija Reuters.

Hakerskim napadima čiji je cilj iznuda novca pogođeno je više od 3.800 organizacija. Na platformi "Ransomwhere", koja prati i bilježi digitalne pokušaje iznude, kao i isplate novca kriminalcima, navedeno je da su hakeri zaključali hiljade servera u Evropi.

Tokom ransomware napada (od engleske riječi ransom - otkupnina) hakeri u računarski sistem određene kompanije ili institucije ubacuju virus koji zaključava sve podatke i onemogućava njeno funkcionisanje. Potom od žrtve traže novac da bi otključali podatke ili da ih ne bi javno objavljivali i prodavali.

U proteklim godinama, takvi napadi su bili česti, te su vremenom postajali sve brutalniji, pa su mete bile obrazovne i zdravstvene ustanove.

Iako najnovija serija napada ne spada među najsofisticiranije u proteklim godinama, privukla je pažnju organizacija i agencija koje se bave digitalnom sigurnošću zbog brzine širenja.

"Ransomwhere" nije imenovao mete napada, ali Reuters je uspio identifikovati neke od žrtava analizirajući podatke o adresama internetskih protokola povezanih sa pogođenim serverima, korištenjem alata za skeniranje interneta poput "Shodan".

U ovom trenutku nije jasno koliku su štetu pretrpjele organizacije koje su bile meta.

Paul Flemming, portparol Vrhovnog suda Floride, rekao je da je infrastruktura koja je pogođena napadom korištena za administriranje drugih dijelova sudskog sistema te američke države, te da je bila odvojena od glavne mreže Vrhovnog suda.

"Mreža i podaci Vrhovnog suda Floride su bezbjedni", naveo je Flemming, dodajući da integritet ostatka sudskog sistema te savezne države takođe nije narušen.

Više od deset univerziteta koje je Reuters kontaktirao, uključujući Tehnološki institut u Atlanti, kao i ustanove visokog obrazovanja u Mađarskoj i Slovačkoj, nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Reuters je kontaktirao i hakere, preko informacija koje su ostavili na porukama o traženju otkupnine, ali novinari su kao odgovor dobili samo zahtjev za uplatu novca.

Podaci platforme "Ransomwhere" pokazuju da su cyber kriminalci do sada uspjeli dobiti samo 88.000 dolara, što je skroman iznos u poređenju sa višemilionskim zahtjevima koje neke od hakerskih bandi redovno pokušavaju iznuditi.

Jedan ekspert za cyber bezbjednost naveo je da su napadi - iako su pokušali iskoristiti dvije godine staru kompjutersku grešku u "VMWare" softveru - bili tipični za automatizovane napade na servere i baze podataka kakvi su se dešavali u proteklim godinama.

"VMWare" je upozorio korisnike da ažuriraju softver na najnoviju verziju.

Novinska agencija AP je izvijestila da je ova kompanija iz Kalifornije grešku ispravila još u februaru 2021. godine, ali da su napadi usmjereni na starije, neispravljene verzije proizvoda.

Još jedna od neuobičajenih karakteristika napada koji traje od početka februara jesu velika pažnja i vidljivost - pogođeni su serveri usmjereni ka internetu, što je organizacijama kao što su "Ransomwhere" i "Onyph" omogućilo da lako prate trag kriminalaca.

Zvaničnici za digitalnu bezbjednost u Italiji saopštili su u ponedjeljak da nisu pronašli dokaze koji bi ukazali na "agresiju neke države ili neprijateljeskog entiteta koji podsjeća na državu".

Samuli Kononen, stručnjak za informativnu bezbjednost Nacionalnog sajber bezbjednosnog centra Finske, izjavio je da je napad vjerovatno izvela određena kriminalna grupa, uz napomenu da u tome nisu bili prilično vješti, imajući u vidu da su mnoge žrtve uspjele spasiti svoje podatke bez plaćanja otkupnine.

"Iskusnije ransomware grupe obično ne prave takve greške", rekao je Kononen.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG