Linkovi

Agencije: Hakerski napadi u Evropi ciljaju na dvije godine staru kompjutersku grešku


Arhiv - Ludi prolaze pored štanda kompanije VMarea na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni, Španija, 20. februara 2016.
Arhiv - Ludi prolaze pored štanda kompanije VMarea na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni, Španija, 20. februara 2016.

Agencije za cyber sigurnost u Evropi upozoravaju na ransomware napade u kojima se nastoji da se iskoristi dvije godine stara kompjuterska greška, usljed čega se Italija suočia sa rasprostranjenim prekidima interneta.

Ransomware napadi su napadi u kojima se "otima" kontrola nad datotekama računara i traži otkup za ponovno omogućavanje pristupa vlasniku.

Kancelarija italijanske premijerke saopštila je u nedjelju uveče da su napadi koji pogađaju računarske sisteme u zemlji uključivali "ransomware koji je već u opticaju" u proizvodu koji je napravio provajder cloud ("u oblaku") tehnologije WMvare.

U tehničkom biltenu francuske agencije za cyber sigurnost od petka navodi se da su kampanje napada usmjerene na hipervizore VMvare ESXi, koji se koriste za nadgledanje virtuelnih mašina.

VMvare iz Palo Alta u Kaliforniji je ispravio grešku još u februaru 2021. godine, ali napadi su usmjereni na starije, nezakrpljene verzije proizvoda.

Kompanija je u nedjelju saopštila da bi njeni kupci trebalo da preduzmu mjere za primjenu zakrpe ako to već nisu učinili.

"Sigurnosna higijena je ključna komponenta sprečavanja napada ransomvarea", navodi se.

Američka agencija za cyber sigurnost i sigurnost infrastrukture saopštila je u nedjelju da "radi sa našim partnerima iz javnog i privatnog sektora na proceni uticaja ovih prijavljenih incidenata i pružanju pomoći tamo gdje je to potrebno".

Problem je u nedjelju privukao posebnu pažnju javnosti u Italiji jer se poklopio sa prekidom interneta širom zemlje koji je uticao na telekomunikacionog operatera Telecom Italija, što je omelo prenos fudbalske utakmice Spezije protiv Napolija, ali se činilo da je u velikoj meri riješen u vrijeme kasnijeg gradskog derbija između Intera i Milana. Nije jasno da li su prekidi povezani sa napadima ransomwarea.

XS
SM
MD
LG