Linkovi

FBI se infiltrirao i razbio ransomware grupu koja je iznuđivala više od 100 miliona dolara


Detalj sa konferencije na kojoj su iznijete informacije o razbijanju ransomware mreže.
Detalj sa konferencije na kojoj su iznijete informacije o razbijanju ransomware mreže.

Međunarodna mreža ransomwarea koja je tražila više od 100 miliona dolara od bolnica i drugih organizacija širom svijeta srušena je nakon višemjesečne infiltracije FBI-aja, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo pravde

Grupa Hive ransomware, za koju se zna da djeluje od juna 2021, ciljala je na više od 1.500 žrtava, uključujući bolnice, školske okruge i finansijske firme u više od 80 zemalja, rekli su zvaničnici Ministarstva i FBI-a na konferenciji za novinare. Najnovija žrtva mreže na Floridi bila je meta prije otprilike dvije sedmice.

Agenti FBI-a, koji su prodrli u kompjuterske mreže grupe prošlog ljeta i osujetili višestruke napade, zaplijenili su u srijedu navečer njena dva servera u Los Angelesu, dok su preuzeli kontrolu nad darknet stranicama koje koriste njene podružnice, rekli su zvaničnici.

Njemačka i holandska policija učestvovale su u međunarodnoj akciji provođenja zakona.

Državni tužilac Merrick Garland i drugi najviši službenici za provođenje zakona objelodanio je operaciju.

"Cyber kriminal je prijetnja koja se stalno razvija," rekao je Garland. "Ali kao što sam već rekao, Ministarstvo pravde neće štedjeti resurse da identifikuje i privede pravdi svakoga, bilo gdje, ko cilja Sjedinjene Države napadom ransomware-a."

Merrick Garland
Merrick Garland

U ransomware napadu, hakeri šifriraju podatke na mreži žrtve, a zatim zahtijevaju plaćanja u zamjenu za davanje ključa za dešifriranje.

Hive je koristio model „ransomware-as-a-service” u kojem visoko kvalifikovani programeri prave zlonamjerni softver, a zatim regrutuju manje sofisticirane podružnice da ih koriste protiv žrtava.

Garland je rekao da su podružnice Hive ciljale na „kritičnu infrastrukturu i neke od najvažnijih industrija naše zemlje”.

Agenti FBI-aja infiltrirali su se u Hive od jula 2022. do zaplijene, tajno su došli do ključeva za dešifriranje i podijelili ih sa žrtvama, uštedivši ukupno 130 miliona dolara za otkupninu, rekli su zvaničnici.

„Jednostavno rečeno, koristeći zakonita sredstva, hakovali smo hakere”, rekla je zamjenica državnog tužioca Lisa Monaco.

Razbijanje mreže predstavlja pobjedu Bidenove administracije da suzbije nedavni porast napada ransomwarea koji koštaju kompanije i vlade širom svijeta milijarde dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG