Linkovi

Više od 110 hiljada ukrajinskih izbjeglica stiglo u SAD od aprila


Ukrajinka Marija Gončarova i njena dva sina žive Americi tek nekoliko nedjelja.
Ukrajinka Marija Gončarova i njena dva sina žive Americi tek nekoliko nedjelja.

Od početka američkog vladinog programa pod nazivom "Ujedinjeni za Ukrajinu" u aprilu 2022. godine, više od 113 hiljada Ukrajinaca je stiglo u SAD, prema podacima Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Ukrajinka Marija Gončarova i njena dva sina žive u Alexandriji, u Virginiji tek nekoliko nedjelja. To je njihov prvi stan u Sjedinjenim Državama od kada su stigli u zemlju u okviru američkog vladinog programa.

Gončarova napominje da joj je znanje engleskog jezika olakšalo život u Americi. Iako joj je teško što je odvojena od supruga koji je ostao u Ukrajini, ističe da počinju da se prilagođavaju i snalaze u novoj sredini.

Ona priča o tome da je morala da se izbori sa papirologijom, da dobije broj socijalnog osiguranja, prijavi djecu u školi.

"Sve je to trajalo nekoliko mjeseci. Ali sada kada je prošlo neko vrijeme, postalo je lakše, prilagođavamo se, djeca ponovo idu u školu", kaže Gončarova.

Ipak dodaje da je njenoj porodici relativno udobno u Americi, ali se često sjeća svog lijepog života u Ukrajini. Živjeli su u gradu Novoj Kakovki u regionu Herson, gdje je Marija radila kao maserka. Njen sedmogodišnji sin Mark sjeća se dana kada im se život promijenio.

"Bio sam veoma sretan u Ukrajini, ali onda je iznenada počeo rat. Mama i tata su me probudili, ja nisam ništa čuo. Kada sam ustao, vidio sam kofere. Mislio sam da idemo negdje. Ali mama je rekla da je počeo rat", prisjeća se Mark.

Trinaestogodišnji sin Stefan sjeća se koliko je bio zbunjen tog dana i da je mama vikala: "Ustaj, ustaj, krećemo! Mislio sam da idemo na put po Ukrajini, iskreno, pomislio sam da su mi roditeljil organizovali put iznenađenja! Ali ne, ispostavilo se da je rat."

Gončarova trenutno traži posao i radi na dobijanju dozvole za rad kao maserka i terapeutkinja. U međuvremenu, njen suprug radi na prevozu tereta u Ukrajini i šalje novac porodici.

Ipak, Marija kaže da ne planira da se vrati u Ukrajinu čak i ako se rat uskoro završi. Njen glavni cilj za sada je da vidi pobjedu Ukrajine – i da se sastane sa svojim suprugom, tako da zajedno mogu da izgrade novi život u Americi.

XS
SM
MD
LG