Linkovi

SAD: I nakon skandala, iza upisa na fakultete naziru se lična bogatstva


William "Rick" Singer, osnivač Edge College & Career Network, napušta savezni sud u Bostonu nakon što je priznao krivnju za optužbe u nacionalnom skandalu s podmićivanjem pri upisu na koledž, 12.marta 2019.
William "Rick" Singer, osnivač Edge College & Career Network, napušta savezni sud u Bostonu nakon što je priznao krivnju za optužbe u nacionalnom skandalu s podmićivanjem pri upisu na koledž, 12.marta 2019.

Slavne osobe su plakale na sudu. Treneri su ostali bez posla. Elitna sveučilišta doživjela su mrlju na svom ugledu. I gotovo četiri godine kasnije, glavni mozak sheme Varsity Blues osuđen je ovog mjeseca na više od tri godine zatvora.

Ali malo je vjerovanja da je skandal s podmićivanjem na fakultetima izazvao značajne promjene u krajoliku upisa. Neke su škole dotjerale pravila kako bi spriječile najflagrantnije vrste nedoličnog ponašanja, ali goleme uloge bogatstva, klase i rase - koje su javnosti priakzane u šokantnoj jasnoći - naziru se kao i uvijek.

Voditelji upisnih odjela kažu da je slučaj anomalija. Korumpirani atletski dužnosnici zloupotrijebili su rupe u sistemu, tvrde oni, ali nijedan referent za upis na koledž nije optužen. Ipak, kritičari kažu da je slučaj otkrio dublje, zabrinjavajuće neravnoteže.

"Privilegije su jednostavno utkane u sistem na mnogo načina", rekla je Julie Park, koja proučava upis na fakultete i rasnu jednakost na Sveučilištu Maryland. "Na kraju dana, postoji nerazmjerna zastupljenost od 1% na bilo kojem privatnom koledžu."

Sama shema bila je drska, s bogatim roditeljima koji su plaćali da njihova djeca budu primljena na odabrana sveučilišta kao lažni sportaši. Skrenula je pozornost na prednosti koje su te obitelji već imale, uključujući tutore i privatne konzultante. Također je istaknuo druge načine na koje novac može utjecati na odluke o upisu, s prednostima koje imaju rođaci donatora i bivših studenata.

Na sudu su neki od optuženih roditelja tvrdili da se njihovo navodno mito ne razlikuje od donacija koje fakulteti rutinski primaju od rodbine budućih studenata. Podaci koje je otkrilo Sveučilište Južne Kalifornije pokazali su popise s detaljnim rezultatima "VIP" kandidata, s napomenama kao što su "potencijalni donator" ili "1 milion obećanje".

Među roditeljima poslanim u zatvor zbog sudjelovanja u shemi bili su glumica iz serije "Puna kuća" Lori Loughlin, njezin suprug modni dizajner Mossimo Giannulli i zvijezda serije "Očajne kućanice" Felicity Huffman.

Kada su vlasti objavile prve optužbe 2019., to je ostavilo fakultetima diljem SAD da se muče sa revizijom vlastitih sistema upisa, posebno tamo gdje je došlo do preklapanja s atletskim programima. Škole su dodale slojeve nadzora oko zapošljavanja, s oštrim okom na sportove nižeg profila koji su ciljani u shemi, poput vaterpola i veslanja.

Na pitanje što se od tada promijenilo, sveučilišta u središtu sheme ukazuju na niz politika koje su usvojene u roku od nekoliko mjeseci od hapšenja.

Ova fotografija od 12. marta 2019. prikazuje područje kampusa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu.
Ova fotografija od 12. marta 2019. prikazuje područje kampusa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu.

Interni pregled na USC-u otkrio je da je prosječno 12 studenata godišnje regrutirano za sportove kojima se na kraju nisu bavili. Neki, ali ne svi, bili su povezani sa shemom podmićivanja. Sveučilište je za to okrivilo "jednog ili mali broj" sportskih dužnosnika koji su prekršili školsku politiku i to sakrili od prijemnog ureda.

Dužnosnici USC-a rekli su da su počeli pregledavati atletske novajlije na više razina administracije, uključujući ured za atletsku usklađenost, koji je također počeo provjeravati da se novajlije stvarno natječu.

Sveučilište Yale napravilo je slične promjene nakon što je trenerica ženskog nogometa primila 860.000 dolara mita kako bi studente primila kao dio sheme. Sportski direktor Yalea počeo je pregledavati sve predložene regrute, škola je objavila 2019., a regruti koji ne završe u timovima sada se suočavaju s "pomnom provjerom".

Ali u velikoj slici prijema na Yale, "vrlo malo se toga promijenilo", rekao je Logan Roberts, student završne godine u školi Ivy League koji je došao iz obitelji s niskim prihodima u sjevernom dijelu države New York. Škola je osudila skandal, rekao je, ali je zanemarila dublje probleme koji bogatim studentima daju prednost pri upisu.

Na kampusu, rekao je, studenata sa skromnim imovinskim stanjem još uvijek je daleko manje od onih koji su išli u privatne škole s pristupom skupim učiteljima. Roberts i drugi vršili su pritisak na sveučilište da odustane od politike koja favorizira bogatstvo, uključujući povlastice za djecu bivših studenata, ali do sada se Yale opirao promjenama.

“Kada se novac i moral sukobe, novac uglavnom pobjeđuje”, rekao je Roberts, 22.

Angel Pérez bio je šef prijemnog odjela na Trinity Collegeu u Connecticutu kada je izbio skandal. Njegova škola nije bila umiješana, ali za nekoliko minuta njegov telefon je zazujao od poruka kolega. Može li se to dogoditi ovdje, pitali su se? Trinity je pregledao svoju politiku i zaključio da je dobra.

U konačnici, malo je promijenio industriju, rekao je Pérez, koji sada vodi NACAC, nacionalnu udrugu službenika za upis na fakultete.

“Većina institucija utvrdila je da su imale stvarno dobar proces i da nije bilo neetičkog ponašanja”, rekao je. “Ovo je bio slučaj nekih loših aktera koji su se predstavljali kao savjetnici na koledžu.”

Ipak, rekao je, slučaj podmićivanja - zajedno s rasnim obračunom u zemlji i odvojenim pravnim bitkama oko afirmativne akcije - potaknuo je raspravu o pravednosti preferencija naslijeđa i prijemnih ispita.

“Mislim da je to upravo probudilo američku javnost”, rekao je.

Nakon izricanja presude idejnom tvorcu sheme Ricku Singeru 4. januara, vlasti su rekle da je njihov rad doveo do reforme. FBI je rekao da su se fakulteti obratili pitajući kako mogu uhvatiti nedjela.

Državna tužiteljica Massachusettsa Rachael Rollins rekla je da je to otkrilo "odvojeni proces prijema na koledž za bogate, moćne i ovlaštene", ali je također rekla da je dovelo do "značajnih promjena". Sugerirala je da je to možda pridonijelo tome da više fakulteta učini SAT i ACT izbornim, trend koji je započeo prije slučaja, ali je dobio na snazi tokom pandemije.

Drugi, međutim, tvrde da je shema bila samo simptom bolesti.

Američka opsjednutost elitnim školama, u kombinaciji s netransparentnim upisima, dovela je do očaja među obiteljima koje traže najbolje za svoju djecu, rekao je Mark Sklarow, izvršni direktor Udruge nezavisnih obrazovnih savjetnika, neprofitne organizacije koja predstavlja privatne savjetnike koji pomažu u procesu upisa.

Fakulteti pomažu potaknuti ludilo, rekao je, hvaleći se svojim sve manjim stopama prijema, a istovremeno daju prednosti onima s dobrim vezama.

“Fakulteti su stvorili sistem koji je dizajniran da odbija sve više i više djece”, rekao je. "Postajalo je sve manje jasno ko je ušao, a ko odbijen, i mislim da je to navelo ovu generaciju roditelja da kažu: 'Učinit ću sve što je potrebno da prime moje dijete'."

Zatvaranje rupa u podmićivanju, dodao je, malo čini da priznanja budu pravednija.

U konačnici, bogatstvo i privilegije igraju istu ulogu pri prijemu kao i prije slučaja, rekla je Park sa Sveučilišta Maryland. Za sada vidi malo stvarnih promjena, rekla je, sa samo malim brojem škola koje su se složile odbaciti nasljeđe, na primjer.

"Stvari se mogu promijeniti", rekla je. “Ali hoće li to biti samo premještanje stolica na Titanicu? Ne znam.”

XS
SM
MD
LG