Linkovi

Zelenski smijenio zamjenika komandanta Nacionalne garde


Zelenski 
Zelenski 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao je u subot dekret o razrješenju Ruslana Džube sa mjesta zamenika komandanta Nacionalne garde i rekao da će se njegova nastojanja da "počisti vladu" nastaviti.

Vlasti su posljednjih nedjelja otpustile desetine zvaničnika i pokrenule istrage u sklopu široko rasprostranjene borbe protiv korupcije i nepravde.

Evropska unija kaže da je bavljenje korupcijom uslov za pridruživanje Ukrajine 27-članom bloku.

Zelenski je razriješio Ruslana Džubu prema ukazu koji je izdala predsjednička kancelarija. Nije bilo dodatnog objašnjenja za ovaj potez, prenosi agencija Reuters.

Zelenski, koji je istakao potrebu da se posebno sredi Ministarstvo odbrane, nije posebno pomenuo Džubu u svom dnevnom video obraćanju.

Umjesto toga, rekao je da se sastao sa zvaničnicima sektora odbrane i policije kako bi razgovarali o načinima zaštite institucija od, kako je rekao, pokušaja spolja ili iznutra da se smanji njihova efektivnost i efikasnost.

Osvrćući se na razrješenja, on je rekao: "Sve ove aktivnosti nisu samo epizode ili krivični postupci... Država će nastaviti da modernizuje same institucije. Mora se garantovati pošten rad državnih struktura."

Ukrajinski ministar odbrane rekao je u četvrtak da su stotine zvaničnika u ministarstvu ili u oružanim snagama prošle godine disciplinski kažnjene nakon internih revizija i da ima "nultu toleranciju" na korupciju.

XS
SM
MD
LG