Linkovi

Svijet osuđuje napad Rusije na Ukrajinu


Kijev, 24. februar 2022.
Kijev, 24. februar 2022.

Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, svjetski lideri u četvrtak su gnejvno reagovali - jedan je to nazvao "neopravdanim varvarskim činom" - obećavši da će pooštriti sankcije i pozvati Kremlj na odgovornost.

Previranja sa početka dugo strahovanog čina agresije talasala su se od Evrope do Azije. Berze su pale, cijene nafte su porasle, a zvaničnici evropskog avio saobraćaja upozorili su na visok rizik za civilne avione iznad Ukrajine, podsjećajući avio-operatere da je "ovo sada aktivna zona sukoba".

U New Yorku je Vijeće sigurnosti održalo vanredni hitan sastanak sa ciljem da odvrati Rusiju od slanja trupa u Ukrajinu. Molba generalnog sekretara Antonija Guterresa da se "da šansa miru" uslijedila je upravo u trenutku kada se ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio na ruskoj televiziji kako bi najavio vojnu operaciju za koju je ustvrdio da je zaštita civila u Ukrajini.

Putin, koji je rekao da su pobunjenici u istočnoj Ukrajini zatražili od Moskve vojnu pomoć, upozorio je druge zemlje da će svaki pokušaj da se omjetaju ruske operacije dovesti do "posljedica koje nikada nisu vidjeli".

Dok su lideri širom Azije i Evrope nastojali da osude napad, u Kijevu i drugim gradovima Ukrajine čule su se eksplozije. Nacije širom svijeta ove nedjelje su takođe uvele niz novih sankcija Rusiji.

"U ovim mračnim satima, naše misli su sa Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok se suočavaju sa ovim ničim izazvanim napadom i strahom za svoje živote", naveo je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel​."Mi ćemo Kremlj smatrati odgovornim".

"Osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana. Ona mora da povuče svoju vojsku i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Lideri EU će razgovarati i brzo usvojiti dalje restriktivne mjere protiv Rusije", tvitovala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​. "EU stoji uz Ukrajinu".

Moskva je nagomilala više od 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama. Putin je u ponedjeljak priznao nezavisnost dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini i naredio slanje ruskih snaga u taj region u ono na šta je nazvao"održavanje mira". Guterres u UN je to osporio, rekavši da su trupe ušle u drugu zemlju bez njenog pristanka.

Najviši šefovi EU rekli su u četvrtak da će invazija na Ukrajinu "nametnuti masivne i teške posljedice Rusiji" i da će biti još sankcija.

Blok od 27 zemalja je već uveo neke sankcije da kazni Moskvu zbog priznanja otcjepljenih republika u Ukrajini ranije ove nedjelje. Lideri EU razgovaraće o dodatnim i oštrijim kaznenim mjerama na samitu kasnije u četvrtak.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je napad Rusije "strašnim danom za Ukrajinu i mračnim danom za Evropu" i "eklatantnim kršenjem međunarodnog prava. To se ničim ne može opravdati".

U biltenu u četvrtak, Agencija za bezbjednost vazduhoplovstva Evropske unije saopštila je da "postoji rizik od namjernog ciljanja i pogrešne identifikacije civilnih aviona" i da "prisustvo i moguća upotreba širokog spektra kopnenih i vazdušnih sistema za ratovanje predstavlja VISOK rizik za civilne letove koji se obavljalju na svim visinama i nivoima leta".

Screenshot prikaza letova iznad Evrope sa sajta Flightradar24.com
Screenshot prikaza letova iznad Evrope sa sajta Flightradar24.com

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG