Linkovi

U Velikoj Britaniji počinje samit G7


Biden and Johnson
Biden and Johnson

U Velikoj Britaniji počinje samit Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, prvi koji se održava uživo od izbijanja pandemije korona virusa. Lideri G7 na samitu će, kako je najavljeno, obećati distribuciju milijarde vakcina protiv COVID-19.

Samit okuplja lidere Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD u letovalištu Karbis Bej, na jugozapadu Engleske.

Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta imaće i prijem kod britanske kraljice Elizabete Druge, a okupiće se i oko roštilja na plaži.

Za američkog predsednika Josepha Bidena, italijanskog premijera Marija Dragija i japanskog premijera Jošihide Sugu ovo će biti prvo učešće na samitu G7.

Sa druge strane, reč je o poslednjem ovakvom skupu za nemačku kancelarku Angelu Merkel i možda za francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Samit će trajati do nedelje, 13. juna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG