Linkovi

Američki predsjednik Biden u prvoj posjeti Evropi


Američki predsjednik i Prva dama - arhiva
Američki predsjednik i Prva dama - arhiva

U svom prvom putovanju u inostranstvo u svojstvu američkog predsjednika, Joe Biden će posjećuje Evropu u srijedu (9. juna)

Predsjednik i prva dama Jill Biden sastat će se s američkim vojnicima u engleskoj oblasti Suffolk, u prvoj posjeti stranoj zemlji otkako je preuzeo predsjedničku dužnost u januaru.

Biden bi se u četvrtak trebao sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u blizini Cornwalla, gdje se samit G7 odžava od petka do nedjelje, na čijim marginama bi se Biden trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalih čelnika G7.

Na kraju posjete Britaniji, američkog predsjednika i prvu damu primit će kraljica Elizabeth II u dvorcu Windsor u blizini Londona u nedjelju.

Biden u ponedjeljak planira da prisustvuje samitu NATO-a u Bruxellesu, gdje je sastanak s predstavnicima EU na najvišem nivou planiran za naredni dan.

Očekuje se da u narednu srijedu Biden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prije nego što se američki predsjednik vrati u Washington.

Ovo putovanje naglasit će američku predanost da okupi svjetske demokratije kako bi zajednički oblikovale pravila puta za 21. stoljeće, branile naše vrijednosti i bavile se najvećim svjetskim izazovima“, saopćila je Bijela kuća.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG