Linkovi

Biden u Velikoj Britaniji: Svjetske demokratije zajedno da oblikuju 21. stoljeće


Biden in UK

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Država, sletio je u Veliku Britaniju gdje počinje svoju prvu inostranu posjetu otkako je preuzeo funkciju američkog predsjednika.

Nakon slijetanja u kraljevsku bazu Mildenhall, Biden je razgovarao sa osobljem Air Forcea u bazi i uputio se prema gradu Cornwallu gdje će provesti noć.

Tokom razgovora postavio je ton svog putovanja govoreći da demokratiju treba braniti, jačati i obnavljati. Biden je rekao da je spreman da kaže ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će transatlantski savez ostati "vitalni izvor snage za Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropu i Sjedinjene Države".

Biden bi se u četvrtak trebao sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u blizini Cornwalla, gdje se samit G7 odžava od petka do nedjelje, na čijim marginama bi se Biden trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalih čelnika G7.

Na kraju posjete Britaniji, američkog predsjednika i prvu damu primit će kraljica Elizabeth II u dvorcu Windsor u blizini Londona u nedjelju.

Biden u ponedjeljak planira da prisustvuje samitu NATO-a u Bruxellesu, gdje je sastanak s predstavnicima EU na najvišem nivou planiran za naredni dan.

Očekuje se da u narednu srijedu Biden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prije nego što se američki predsjednik vrati u Washington.

Ovo putovanje naglasit će američku predanost da okupi svjetske demokratije kako bi zajednički oblikovale pravila puta za 21. stoljeće, branile naše vrijednosti i bavile se najvećim svjetskim izazovima“, saopćila je Bijela kuća.

XS
SM
MD
LG