Linkovi

Veća ovlaštenja za sankcije u BiH u novom zakonskom prijedlogu Kongresa


Predstavnični dom Kongresa SAD
Predstavnični dom Kongresa SAD

Prijedlogom zakona o sankcijama Bosni i Hercegovini učinjen je prvi korak ka tome da propisi stupe na snagu.

Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma glasao je danas za usvajanje “Akta o podržavanju Daytonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije”.

Glas Amerike donosi ključne detalje zakona koji je napisan na 15 stranica.

Cilj prijedloga zakona je “podržavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine”. To se planira postići uvođenjem rigoroznije politike sankcija koja je posebno usmjerena na Bosnu i Hercegovinu, pozivajući na “snažnu upotrebu ciljanih sankcija protiv osoba koje podrivaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije, uključujući blokiranje, bojkot ili nepriznavanje rezultata izbora u Bosni i Hercegovini”.

Trenutno, Kongres sve dužnosti vezane za izricanje sankcija pojedincima u Bosni i Hercegovini delegira na izvršnu vlast. Novi zakon omogućio bi Kongresu aktivniju ulogu u politici sankcija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik bi trebao dostaviti Kongresu popis zloćudnih aktera svakih 90 dana. Opseg potencijalno sankcioniranih aktivnosti je širok. Uključuje svakog ko se bavi bilo kojom politikom koja “prijeti miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, kao i svakog ko direktno ili indirektno sudjeluje u korupciji. Sankcije neće biti ograničene samo na počinioce, već i na sve odrasle članove njihove porodice.

Osim gore spomenutog redovitog izvještavanja, Kongres bi imao pravo zadužiti izvršnu vlast za istragu bilo koje osobe ili finansijske institucije koja bi mogla biti predmet sankcija. Predsjednik će imati 60 dana da istraži i podnese Kongresu izvještaj o tome treba li uvesti sankcije.

U prijedlogu zakona stoji da SAD mogu ukinuti sankcije za svakog pojedinca ili instituciju koja je “vjerodostojno pokazala značajnu promjenu u ponašanju”. Osim toga, pruža izuzeće od sankcija za pojedince koji bi mogli biti uključeni u obavještajne aktivnosti, provedbu zakona ili aktivnosti američke nacionalne sigurnosti.

Prijedlog zakona ima dvostranačku podršku. Republikanka iz Missourija Ann Wagner, koja predstavlja najveću zajednicu bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Državama, autorica je prijedloga zakona.

Demokratkinja iz Pennsylvanije Susan Wild iz Pennsylvanije bila je koautor. Sljedeći korak za zakon je glasanje u Zastupničkom domu. Ako Dom odobri, zakon će biti poslan Senatu na potvrdu prije nego što ga predsjednik potpiše i postane zakon.

XS
SM
MD
LG