Linkovi

Nema novog zatvaranja vlade. Trump najavio vanredno stanje da bi obezbijedio novac za zid


Predsednik SAD Donald Trump na mitingu u Teksasu
Predsednik SAD Donald Trump na mitingu u Teksasu

Predsjednik SAD Donald Trump potpisaće prijedlog zakona o bezbjednosti na granici, koji je sačinila dvostranačka radna grupa u Kongresu, kako bi se izbjeglo novo zatvaranje vlade. Trump će istovremeno proglasiti i vanredno stanje kao bi obezbijedio ostatak novca za izgradnju zida, koji nije predviđen zakonskim prijedlogom.

"Predsednik će potpisati prijedlog zakona o finansiranju federalne vlade, ali kao što je i najavio, preduzeće i druge korake poput proglašenja vanrednog stanja, kako bi okončao bezbjednosnu i humanitarnu krizu na južnoj granici", rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će, ukoliko Trump proglasi vanredno stanje da bi osigurao sredstva za zid, ona tu odluku pokušati da ospori na sudu.

"Razmotrićemo sve opcije i demokrate će uputiti adekvatan odgovor", rekla je Pelosi u Kongresu.

Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Američki Senat, u kojem su većina republinakci, usvojio je prijedlog zakona o bezbjednosti granice kojim se spriječava novo zatvaranje vlade.

Senat je prijedlog usvojio sa 83 glasa za i 16 protiv, i proslijedio ga na glasanje demokratskom Predstavničkom domu koji će se o tome izjasniti tokom noći. Očekuje se da prijedlog bude usvojen i u predstavničkom domu.

Iako je predsjednik Trump insistirao na tome da se za zid na granici obezbijedi 5,7 milijardi dolara, radna grupa to nije odobrila već je za barijeru na granici izdvojeno 1.37 milijardi dolara.

Ipak, prijedlog uključuje i finansiranje drugih metoda bezbjednosti granice kao što su bolje obezbjeđivanje graničnih prijelaza, više graničnih policajaca i veća humanitarna pomoć.

Kongres mora da usvoji ovaj prijedlog do 15. februara u ponoć kada ističe rok za odobravanje budžeta pojedinim federalnim agencijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG