Linkovi

Godehard Bruentrup: 'Papine riječ bit će jasnije kada se prašina slegne'


"Ratzinger nije osobno prebacivao tog svećenika iz jedne župe u drugu. To ne radi biskup. Znači, on nije bio izravno odgovoran, no postoji neka vrst neizravne odgovornosti. On najvjerojatnije nije znao za taj slučaj"

U nekoliko europskih zemalja posljednjih su tjedana otkriveni novi pedofilski skandali u kojima su osumnjičenici katolički svećenici. Papa Benedikt nedavno je prihvatio ostavku jednog biskupa iz Irske, koji je okrivljen za ignoriranje seksualnih zlouporaba od strane jednog tamošnjeg svećenika. Njemačka je vlada pak osnovala posebno istražno tijelo koje treba ispitati slučajeve pedofilije u toj zemlji. Mariana Schroeder javlja iz Munchena kako se sa neugodnim skandalima nosi papina domovina.

Gotovo svaki dan donesi nove optužbe o pedofiliji. Osnovane su mnoge radne grupe i istražna tijela koja razgovaraju s osobama koje tvrde da su žrtve svećenika-pedofila. Njemačka je vlada osnovala posebno stručno tijelo koje se bavi ovim slučajevima, a njemačka Biskupska konferencija najavila je uspostavljanje besplatne telefonske linije za žrtve pedofilije. Mnogi slučajevi pedofilije zabilježeni su u Bavarskoj,s središtu njemačkog katoličanstva.

Papa Benedikt je tijekom osamdesetih bio ovdje nadbiskup a potom i kardinal, i neki slučajevi pedofilije – iako tek danas prijavljeni – dogodili su se upravo za njegova stolovanja. U jednom slučaju, svećenik je bio prebačen u Bavarsku iz biskupije u kojoj je navodno spolno zlostavljao djecu. Bez obzira što je Crkva bila svjesna toga, bilo mu je omogućeno da i dalje radi s djecom. Postavlja se pitanje, koliko je o svemu tome znao kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa.

Isusovac Godehard Bruentrup, predavač na Isusovačkom fakultetu u Munchenu sumnja da je Joseph Ratzinger bio svjestan ovih slučajeva: "Ratzinger nije osobno prebacivao tog svećenika iz jedne župe u drugu. To je bio posao nekoga tko je u hijerarhiji bio niži od njega. To ne radi biskup. Znači, on nije bio izravno odgovoran, no postoji neka vrst neizravne odgovornosti. On najvjerojatnije nije znao za taj slučaj."

Za sada je teško procijeniti stvarni opseg najnovijeg vala optužbi za pedofiliju u njemačkoj katoličkoj crkvi. Posebnoj radnoj skupini u Munchenu, osnovanoj ovaj mjesec, prijavljeno je nekih 120 slučajeva. Godehard Bruentrup kaže da samo isusovci istražuju nekih 300 slučajeva. Neke žrtve svećenika-pedofila govorile su za lokalnu televiziju, opisujući u pojedinosti detalje seksualnog maltretiranja.

Rainer Maria Schiesser, svećenik iz Munchena, kaže da mu se telefonski javilo nekoliko žrtava: "Riječ je o muškarcima starije dobi, iznad šezdeset godina, koji još uvijek pate zbog onog što im se dogodilo. Ne radi se tu samo o tjelesnoj boli, iako je bilo i toga, već o duševnim bolima. Njihovo je povjerenje bilo iskorišteno, a prijateljstvo sa svećenikom zloupotrebljeno. Zbog toga što im se dogodilo, oni sve ove godine ne osjećaju radost življenja."

Optužbe poput ovih prije nekoliko godina preplavile su katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama. Uz Njemačku, pedofilski skandali su posljednjih tjedana zabilježeni i u Irskoj te Austriji. Papa Benedikt nedavno je crkvi u Irskoj uputio pismo u kojem izražava kritike zbog lošeg odnosa prema žrtvama te ignoriranja počinitelja. Neki u Njemačkoj smatraju da papa Benedikt slično pismu treba poslati i tamošnjim katoličkim biskupima. Godehard Bruentrup kaže da nije iznenađen papinom šutnjom: "Pastoralno pismo irskim biskupima pripremalo se mjesecima. Mislim da će se papa prije ili kasnije obratiti i Crkvi u Njemačkoj. Možda je mudro to što prepušta ovdašnjim biskupima da ustanove što se dogodilo. Onda kada se prašina malo slegne, bit će jasnije i njegove riječi. Nadam se da će papa tako postupiti."

Mnogi njemački katolici smatraju da Crkva treba nešto poduzeti kako se ovakvi skandali ne bi ponovili. No, svi su svjesni da su promjene u katoličkoj crkvi uvijek spore.

XS
SM
MD
LG