Linkovi

Kritike pape i Katoličke crkve zbog pedofilskih skandala slične 'najsramnijim aspektima anti-semitizma'?


Svećenik Raniero Cantalamessa je na misi pročitao pismo za koje tvrdi da mu ga je poslao 'prijatelj židovske vjere', koji tvrdi da 's gnušanjem prati nasilne napade na Crkvu i papu'

Na misi u Bazilici Svetog Petra u Rimu, na Veliki petak, svećenik Raniero Cantalamessa – osobni ispovjednik pape Benedikta – usporedio je kritike kojima je, zbog pedofilskih skandala, posljednjih godina podvrgnuta Katolička crkva, s 'najsramnijim aspektima anti-semitizma'. Cantalamessa je na misi pročitao pismo za koje tvrdi da mu ga je poslao 'prijatelj židovske vjere', koji tvrdi da 's gnušanjem prati nasilne napade na Crkvu i papu.'

U blizini ovog svećenika na misi na Veliki petak sjedio je papa Benedikt, koji je slušao kako Cantalamessa govori o tome kako 'Židovi znaju što znači biti žrtva kolektivnog nasilja' te povlačio paralele između anti-semitizma i 'patnje' kroz koju Crkva danas prolazi, zbog pedofilskih skandala. No, u roku od nekoliko sati nakon mise, glasnogovornik Vatikana izjavio je da Raniero Cantalamessa nije govorio u ime Svete stolice.

Na svećenikove tvrdnje reagirale su jučer židovske organizacije kao i organizacije koje okupljaju žrtve svećenika-pedofila. Elen Steinberg iz jedne američke udruge koja okuplja preživjele žrtve nacističkog holokausta i njihove potomke, nazvala je ovakvo uspoređivanje s anti-semitizmom 'uvredljivim i neutemeljenim', dodavši da je njezina organizacija vrlo razočarana ovakvim izjavama jednog katoličkog svećenika. Predstavnik organizacije SNAP koja u Sjedinjenim Državama okuplja žrtve svećeničke pedofilije nazvao je tvrdnje svećenika Raniera Cantalamesse 'šupljim i nepromišljenima', ustvrdivši da one predstavljaju uvredu i za Židove i za žrtve pedofilije.

Podsjetimo, posljednjih su tjedana u nizu europskih zemalja objavljene optužbe protiv katoličkih svećenika koji su spolno zlostavljali djecu koja su im bila povjerena na brigu. Vatikan odbacuje kritike da je pokušavao zataškati ove slučajeve, te je reagirao vlastitim napadom na mediji koji, navodno, žele 'ocrniti papu'.

XS
SM
MD
LG