Linkovi

COVID-19 vakcina odobrena za malu djecu ali dezinformacije ugrožavaju njenu upotrebu


Vakcinacija djece u Kaliforniji, maj 2021.
Vakcinacija djece u Kaliforniji, maj 2021.

Postoji potreba i za zaštitom djece od COVID-19, pa čak i male djece. Djeca su u manjem riziku od ove bolesti, ali nisu apsolutno imuna i mogu imati posljedice, poput multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C). Također, vakcinacijom djece se smanjuju i „džepovi“ gdje se uzročnik bolesti može širiti. Pa ipak, postoji snažan otpor vakcinaciji djece u nekim grupama.

Američka uprava za lijekove FDA je krajem oktobra odobrila Pfizer vakcinu za djecu uzrasta 5-11 godina. Time je Pfizer-BioNTech Comirnaty vakcina postala prva koja je odobrena za ovako malu djecu. Još se samo čeka odobrenje CDC-a i vjerovatno će u novembru ova vakcina biti dostupna i za malu djecu u SAD.

Zašto bi bilo dobro vakcinisati djecu i mlade protiv COVID-19

Prije nedavnog odobrenja za malu djecu, u SAD je ova ista vakcina odobrena u maju i za stariju djecu od 12 do 15 godina, a sama Comirnaty vakcina je inicijalno odobrena za sve one starije od 16 godina. Evropska agencija za lijekove je odobrila Pfizer Comirnaty i Moderna Spikevax za starije od 12 godina, međutim, kako su nuspojave miokarditisa i perikarditisa kod mlađih muškaraca nešto češće kod Modernine vakcine, tako se ipak za djecu i adolescente daje Pfizerova vakcina češće.

Tehnologija za mRNA vakcina (poput Pfizera i Moderne) postoji već više od 30 godina. Diljem svijeta je do sada administrirano preko 6 milijardi doza različitih tipova vakcina protiv COVID-19, uključujući i djecu u dobi iznad 12 godina. Akademija američkih pedijatara preporučuje da djeca dobiju ovu vakcinu.

Razlozi za to su višestruki – ove vakcine umanjuju rizik od infekcije, razvoja simptomatske bolesti, MIS-C kod djece, dugog kovida, ali i omogućavaju povratak djece u škole te smanjuju rizik da će djeca širiti virus na druge, posebno starije osobe – bake i djedove.

Djeca u dobi od 12 do 15 godina čekaju da im se provjere podaci prije nego što dobiju Pfizer vakcinu protiv COVID-19, Kalifornija, maj 2021.
Djeca u dobi od 12 do 15 godina čekaju da im se provjere podaci prije nego što dobiju Pfizer vakcinu protiv COVID-19, Kalifornija, maj 2021.

Djeca i adolescenti su mnogo izgubili u toku ove krizne situacije, a online nastava nije dobra ni za njih ni za nastavnike. Vakcinacija povećava brzinu normalizacije nastavnog procesa, omogućava mladima i djeci da se ponovo druže i imaju kvalitetnije obrazovanje.

U entitetu Republika Srpska, kao i zemljama regiona Srbiji i Hrvatskoj, moguća je vakcinacija djece starije od 12 godina Pfizer vakcinom, na molbu roditelja.

Potrebno je istaći da je doza Pfizer vakcine za djecu 5-11 godina znatno manja – sadrži samo 10 mikrograma aktivne tvari (mRNA za Spike protein) u odnosu na standardnu dozu Pfizer vakcine koja iznosi 0.5 mL i sadrži 30 mikrograma aktivne tvari.

Pa iako je doza blaža, a sam sastav vakcine nije nimalo kontroverzan – vakcina sadrži molekule masti koje grade membranu stanica, RNK sekvencu virusa za Spike protein i stabilizatore obični šećer i vrlo male količine mineralnih soli koje ne čine ništa drugo osim što stabiliziraju pH vrijednost rastvora, postoje grupacije koje se kategorički protive vakcinaciji djece protiv COVID-19.

Odakle pretežno dolaze dezinformacije o sigurnosti vakcinacije djece protiv COVID-19?

Vakcinacije djece protiv kovida 19 neće biti obavezna i odobrenje se odnosi na sve one koji zaista žele vakcinisati djecu, ali prije, zbog toga što vakcina nije bila testirana na mlađoj populaciji i nije time imala uslove da bude odobrena za njih, nisu mogli vakcinisati djecu. Niko neće biti prisiljen da vakciniše djecu.

Protivljenje vakcinaciji uopšte, pa time i vakcinaciji djece postoji ponajviše u konzervativnim krugovima, bliskim nacionalističkim i desničarskim idejama, što je vrlo zanimljivo. Temelji se na nizu dezinformacija o vakcinama poput dezinformacija da ove vakcine sadrže ćelije embriona, da mogu uzrokovati neplodnost, da mijenjaju ljudski genom ili da sadrže teške metale, grafen oksid ili čipove.

Upravo u Srbiji na protestima protiv COVID-19 vakcinacije, čule su se takve izjave – kako je to projekat za uništenje djece i nacije, kako su vakcine opasne, a čuli su se i povici roditelja koji su pred kameama rekli da ni po kakvu cijenu neće dozvoliti vakcinaciju svoje djece. Vrlo slični povici i parole su bili vidljivi i na zagrebačkom Festivalu slobode, koji je okupio libertarijance bliske desnom populizmu, ali sve one koji odbijaju vjerovati nauci i naučnim metodama.

Student u Vijetnamu se vakciniše Pfizerovom vakcinom, oktobar 2021.
Student u Vijetnamu se vakciniše Pfizerovom vakcinom, oktobar 2021.

Ovo nije slučajno niti je nastalo tek tako. Naime, u ovim krugovima nauka se doživljava kao dio establišmenta, a establišment je nešto što ljudima nameće obaveze. Također, ovo su isti krugovi koji su vjerovali u „Pizzagate“ – lažnu vijest o tome kako se u podrumu jedne pizerije u Washinton D.C. muče djeca.

No, sasvim je pogrešno reći da su svi iz konzervativnih krugova skeptični prema vakcinama i njihovi protivnici. Nedavno su troje konzervativnih sudija Vrhovnog suda SAD odbacili hitnu žalbu zdravstvenih radnika iz savezne države Maine da se blokira uvođenje obavezne vakcinacije.

Ovo nije prvi put da neka nova vakcina ima ovakve probleme – slično odbijanje se desilo i za HPV vakcinu. Međutim, nikada prije čak ni u slučaju MMR i HPV vakcina, nije bilo ovoliko dezinformacija niti polarizacije između sljedbenika određenih političkih struja.

Konzervativni krugovi koji tradicionalno odbijaju novotarije, na nove vakcine u najblažem slučaju gledaju kao na atak na ličnu slobodu izbora, posebno zbog toga što nevakcinisani gube određene povlastice kretanja ili su neke grupe u nekim zemljama, kao zdravstveni radnici obavezani da se vakcinišu ako žele nastaviti raditi. U najgorem slučaju, na vakcina protiv COVID- 19 se u ovim krugovima gleda kao na sotonizam, a naučnici, pa i institucije i svi oni koji promovišu vakcinaciju se etiketiraju kao „sluge sotone“.

Argument slobode izbora povlači za sobom i argument odgovornosti prema drugima i pitanje granica lične slobode, koje se u demokratskom, civilizovanom društvu protežu tek do slobode neke druge osobe.

Naravno, dezinformacije šire strah i kod običnih ljudi koji zapravo niti su posebno politički obojeni niti posebno žestoko brane određenu političku poziciju, prosto zato što je svijet u kojem žive preplavljen pričama koje zvuče jezovito.

Ultrakonzervativci čak imaju i hešteg SaveTheChildren koji podsjeća na naziv dobrotvorne organizacije za djecu, što je jednim dijelom i zloupotreba naziva organizacije SaveTheChildren, kao i heštega koji se originalno odnosio na borbu protiv trgovine ljudima i zlostavljanja djece. U našim krajevima taj hešteg imao obično formu DjecuNeDamo. Verziju heštega na engleskom jeziku je Facebook privremeno zabranio jer su je praktično kidnapovali Qanon aktivisti šireći dezinformacije.

Jasno je da u zemljama gdje postoji korupcija, pa i korupcija u zdravstvenom sistemu, građani prestaju vjerovati državnim institucijama vezano za vakcine i epidemiološke mjere. Međutim, oni koji se protive vakcinaciji, sve više ne vjeruju ni stranim regulatornim tijelima kakva je EMA ili CDC i FDA, kao ni UN-vim agencijama koje su, na nekin način, vezane za ove probleme, kao što su UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija. Svi oni se označavaju u takvim krugovima kao „vlade iz sjene“ i praktično neprijatelji.

U takvoj atmosferi, u kojoj više čak ni borba protiv korupcije ne može promijeniti stepen povjerenja u institucije, u atmosferi gdje algoritmi društvenih mreža, naročito Facebooka, usmjeravaju povećanje prometa tamo gdje se događa polarizacija i svađa, i gdje cvjetaju lažne vijesti i dezinformacije, vjerovatnost da će oni bliski spomenutim konzervativnim krugovima promijeniti obrazac ponašanja nije velika. To znači da će se opirati i sopstvenoj vakcinaciji, ali i vakcinaciji djece.

Sve se više čini da se svijet dijeli na vakcinisane i nevakcinisane, na one koji su skloniji liberalno-demokratskim ideologijama, i one koji su skloni konzervativnim i populizmu. A to će imate dalekosežne posljedice po budućnost ljudskog roda, bez sumnje.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG