Linkovi

FDA odobrio prvu vakcinu za malu djecu


ARHIVA - Djeca uzrasta od 12 do 15 godina čekaju da dobiju vakcinu u Kaliforniji, u maju 2021. (Foto: AP Photo/Jae C. Hong)
ARHIVA - Djeca uzrasta od 12 do 15 godina čekaju da dobiju vakcinu u Kaliforniji, u maju 2021. (Foto: AP Photo/Jae C. Hong)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dozvolila je upotrebu vakcine protiv kovida 19 koju su zajednički naporavili kompanije Pfizer i Biontech za upotrebu kod djece uzrasta o 5 do 11 godina, čime je to postala prva vakcina odobrena za malu djecu u SAD.

Pfizer je saopštio da će početi da šalje pedijatrijske doze vakcina apotekama već u subotu. Očekuje se da ova odluka regulatora omogući da vakcina bude dostupna za 28 miliona djece u SAD, od kojih mnoga ove godine ponovo pohađaju časove u školama.

Ekspertska komisija FDA glasala je u utorak ubjedljivom većinom (18 glasova, 17 za, jedan uzdržan) da odobri vakcinu za upotrebu kod djece od 5 do 11 godina. Članovi komisije takođe su naveli da bi manja doza (FDA je odobrio dozu od 10 mikrograma, tri puta manju od one za djecu koja imaju 12 godina i starije) mogla da pomogne kod nekih od rijetkih neželjenih efekata.

Samo nekoliko zemalja svijeta do sada je odobrilo kovid vakcine za djecu u ovom uzrastu ili mlađu, među njima Kina, Kuba i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savjetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sljedeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Pfizer i Biontech naveli su da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% u zaštiti od koronavirusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala djeca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi djece koja su se ozbiljno razboljela ili preminula od kovida 19 relativno rijetki u poređenju sa odraslim, neka djeca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom djecom su porasle zbog prenošenja delta varijante koronavirusa.

Vakcina Pfizer/Biontech za djecu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Eksperti su u svojoj analizi posebno obratili pažnju na stopu upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, stanja koje je dovedeno u vezu sa vakcinama posebno kod mladih muškaraca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG