Linkovi

Moderna: Vakcina za djecu izaziva snažan odgovor protiv COVID19


Kompanija je saopštila da cjepivo koje se sastoji iz dvije doze, generiše antitijela i neutralizuje virus kod djece. (Foto: AP/Matt Slocum)
Kompanija je saopštila da cjepivo koje se sastoji iz dvije doze, generiše antitijela i neutralizuje virus kod djece. (Foto: AP/Matt Slocum)

Farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da vakcina protiv kovida 19 koju proizvodi izaziva snažan imunološki odgovor kod djece uzrasta od šest do jedanaest godina.

Kako je ukazano u saopštenju – Moderna podatke o tome uskoro planira da dostavi globalnim regulatornim tijelima.

Kompanija je saopštila da cjepivo koje se sastoji iz dvije doze, generiše antitijela i neutralizuje virus kod djece.

Bezbjednost vakcine uporediva je sa podacima dobijenim u ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih”, saopštila je Moderna – ukazavši da dobijene rezultate istraživanja treba provjeriti.

Moderna je navela da je su u kliničkom istraživanju učestvovale 4.753 učesnika koje su imale reakcije u rasponu od blagih do onih umjerene težine. Najčešći neželjeni efekti bili su umor, glavobolja, groznica i bol na mjestu uboda vakcine, javila je agencija Reuters.

U saopštenju nisu navedene na nove informacije o slučajevima upale srčanog mišića - miokarditisa, jednom od poznatih nuspojava vakcine razvijene uz pomoć mRNK (dio genetskog koda korona virusa ubrizgava se u organizam i u njemu izaziva proizvodnju virusnih proteina, što je dovoljno da se imuni sistem pripremi za odbranu.)

Još nije poznato kada bi američka regulatorna tijela mogla razmatrati odobrenje vakcine za djecu koju proizvodi Moderna. Do sada su odobrena cjepiva te kompanije za starije od 18 godina, i čeka se na dozvolu za adoleacente uzrasta od 12 do 17 godina.

Time Moderna zaostaje za rivalom iz farmaceutske industrije Pfizer-BioNTechom čija je vakcina za uzrast od 12 godina odobrena u maju. Takođe, spoljni savjetnici američke Uprave za hranu i lijekove sastaju se u utorak – kada treba da odluče hoće li preporučiti Pfizerovovo cjepivo za uzrast od pet do 11 godina.

Djeca se veoma rijetko razbolijevaju od koronavirusa ili pak umiru od posljedica te bolesti. U pojedinim slučajevima događaju se komplikacije usled obolijevanja, a broj obolijevanja od kovida kod najmlađih povećan je nakon pojave zaraznije Delta varijante.

Djeca mogu širiti virus, zaraziti nevakcinisane ljude i omogućiti razvijanje novih sojeva virusa.

XS
SM
MD
LG