Linkovi

Zeleno svjetlo evropskih regulatora za vakcinu Astra Zenece


Doses of the COVID-19 vaccine developed by Oxford University and U.K.-based drugmaker AstraZeneca are checked as they arrive at the Princess Royal Hospital in Haywards Heath, England, Saturday Jan. 2, 2021.
Doses of the COVID-19 vaccine developed by Oxford University and U.K.-based drugmaker AstraZeneca are checked as they arrive at the Princess Royal Hospital in Haywards Heath, England, Saturday Jan. 2, 2021.

Evropski regulatori dozvolili su upotrebu vakcine za koronavirus koju je razvila farmaceutska kompanija Astra Zeneca širom Evropske unije, usred kritika da evropski blok nije dovoljno brzo organizovao vakcinaciju svog stanovništva.

Stručna komisija Evropske agencije za lijekove (EMA) jednoglasno je preporučila da se vakcina koristi kod osoba starijih od 18 godina, iako se ove nedjelje pojavila zabrinutost da nema odvoljno podataka o tome da li je vakcina efikasna kod starijih građana.

To je treća vakcina protiv COVID-19 koja je dobila zeleno svjetlo Evropske agencije za lijekove, poslije onih koje su razvile kompanije Pfizer i Moderna. Obje imaju dozvolu za upotrebu kod punoljetnih osoba. Odluku treba da konačno potvrdi Evropska komisija, a taj proces se brzo odvijao kod drugih vakcina.

Mnoge zemlje evropskog kontinenta ne uspijevaju da vakcinišu građane tako brzo kao što rade Britanija, Izrael, SAD i druge zemlje, a zvaničnici su se nadali da će Astra Zenecina vakcina pomoći da se ubrzaju stvari u trenutku kada se zemlje suočavaju sa rastom broja slučajeva u pandemiji koja je do sada odnijela više od 400.000 života u EU.

Evropska unija je stavila veliki ulog u tu vakcinu, koja je jeftinija i lakša za transport od nekih drugih. Unija je naručila 300 miliona doza nakon što vakcina dobije dozvolu, uz mogućnost isporuke dodatnih 100 miliona doza.

Emer Cooke, šefica EMA, izjavila je da je agenciji "veliko zadovoljstvo" da odobri vakcinu.

"Nijedna od njih nije sama po sebi čarobni štapić, ali zajedno pružaju sredstva i opcije da se spriječe različiti aspekti ove bolesti", rekla je.

Dok je Astra Zenecina vakcina odobrena za sve odrasle osobe, samo 12% učesnika u njenim istraživanjima bila je starija od 55 godina, a prijavili su se za studije kasnije, tako da nije bilo dovoljno vremena da se dobiju rezultati. Međutim, neki ljekari su upozorili da bi ograničavanje upotrebe vakcine kod starijih građana moglo da pogorša efekat pandemije, budući da su stariji ljudi teže podnosili virus i po većoj stopi podlegli bolesti.

U današnjoj odluci, Evropska agencija za lijekove razmotrila je rezultate četiri testiranja vakcine u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Agencija navodi da istraživanje pokazuje da je vakcina efikasna u oko 60% slučajeva. Istraživanja još nisu pokazala da li vakcina može da spriječi prenošenje virusa.

Odvojena studija efikasnosti vakcine Astra Zenece i dalje je u toku u SAD.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG