Linkovi

Moderna kaže da je njena vakcina efikasna protiv novih oblika COVID-19


Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je u ponedjeljak da njena vakcina protiv COVID-19 po svemu sudeći proizvodi antijela koja neutrališu virus i kod novih sojeva koronavirusa otkrivenih u Britaniji i Južnoj Africi.

Kompanija je navela da je sprovela studije kako bi provjerila da li režim od dvije doze njene vakcine štite i od novih oblika virusa koji su do sada otkriveni.

Moderna kaže da će nastaviti kliničku strategiju da bi "proaktivno reagovala na pandemiju kako virus nastavlja da evoluira", uključujući testiranje efikasnosti dodatne doze koja pojačava dejstvo njene vakcine za COVID-19.

Dan ranije američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da su pojačali napore da se prati nekoliko novih sojeva COVID-19 koje su se pojavile dok virus nastavlja da se širi po svijetu.

Direktorica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky​ izjavila je u intervjuu u nedjelju da je plan da se prati "kako novi oblici reaguju na vakcine i druge lijekove".

Ona je izjavila da CDC sarađuje sa Nacionalnim institutima za zdravlje, Upravom za hranu i lijekove i Pentagonom u praćenju mutacija koronavirusa.

Bijela kuća je u nedjelju takođe izjavila da se sprema da ograniči ulazak putnika koji nisu američki državljani iz Južne Afrike u SAD, zbog straha od izuzetno zaraznog oblika koronavirusa koji se tamo pojavio.

XS
SM
MD
LG