Linkovi

Usvojen budžet BiH u prvom čitanju


Bosnia-Herzegovina - Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina building (state Parliament), Sarajevo, 20Nov2019
Bosnia-Herzegovina - Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina building (state Parliament), Sarajevo, 20Nov2019

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici u srijedu 15. jula usvojio je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Za prijedlog Zakona glasalo je 26 poslanika, pet ih je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je 26. juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM (900 hiljada evra), od čega se 996 miliona KM (448 miliona evra) odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

U Prijedlogu budžeta planirana su i sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH koji bi se trebali održati 15. novembra u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona evra).

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju Doma naroda Parlamenta BiH na usaglašavanje.

Nakon što Kolegij Doma nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, poslanici su se o njemu izjašnjavali u drugom krugu glasanja i podržali ga te je on vraćen u Predstavnički dom na glasanje po hitnom postupku.

Institucije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2020. finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju koja je dva puta produžavana. Ista Odluka bila je na snazi i tokom 2019. jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast nakon opštih izbora održanih u oktobru 2018. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG