Linkovi

Večeras stupa na snagu masivno rezanje američkog budžeta


Rezanje budžeta će iznositi 85 milijardi dolara, iako neki konzervativni članovi kongresa vide primjenu budžetskih rezova kao pobjedu.

U Washingtonu se danas brzo približava sat kada će večeras, minut prije ponoći, na snagu stupiti obavezno masivno rezanje budžeta kako bi se smanjio deficit. Što znači da predsjednik Obama i republikanci u kongresu imaju rok do ponoći da ipak postignu dogovor kako bi se izbjeglo takvo rezanje budžeta u visini od 85 milijardi dolara. Kako izvještava Jim Malone, neki konzervativni članovi kongresa vide primjenu budžetskih rezova kao pobjedu.

Predsjednik Obama je nedavno, u jednom brodogradilištu u Virginiji, upozorio na opasnosti obaveznog rezanja budžeta.

Takva rezanja su pogrešna, nisu pametna i nisu pravedna. Ona predstavljaju ranu koju ćemo nanijeti sami sebi, a to se ne mora desiti, rekao je predsjednik Obama.

I dok je predsjednik odlučan da pronađe način da se rezanja budžeta izbjegnu, republikanci kao Marscha Blackburn iz Tenesija su isto toliko odlučni da ih primijene.

Moramo pritisnuti na kočnice, predani smo tome i shvatamo žestinu tog poteza. Rezanja budžeta se moraju desiti, kaže Marscha Blackburn.

Blackburn je tipičan primjer republikanske većine u Zastupničkom domu, koja se, uz podršku pokreta Čajanka, zalaže za smanjenje federalne vlade.

Ohrabrujuće je vidjeti toliko mnogo kolega, kao i Amerikanaca, koji shvataju da je federalna vlada isuviše velika i da ima preveliku kontrolu nad našim životima.

Demokrate u Kongresu kažu da je takav jednosmjeran stav republikanaca o budžetskom smanjenju prepreka kompromisu i da će naškoditi ekonomiji. Lider demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je rekla

Oni samo dižu svoj glas i govore nešto što bi samo moglo zvučati dobro za američki narod. Ali oni nisu ovdje došli da zasjedaju i nešto urade, jer među njima dominiraju anti vladine ideologije, rekla je Nancy Pelosi.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će javnost kriviti republikance ako se pokaže da su rezanja budžeta oštra. Ali mnogi repubikanci su više zabrinuti za reakciju konzervativaca, ukoliko povuku svoju podršku za rezove u budžetu, kaže analitičar Norm Ornstein.

Ako sjedite u Zastupničkom domu, možda malo strahujete da bi moglo doći do velikog kontra efekta. Ali veći rizik za mnoge od članova je oštra reakcija njihovog vlastitog desnog krila, a ne od šire nelagodnosti javnosti vezano za smjer kojim idu, kaže Norm Ornstein.

Ali drugi vjeruju da se za mnoge stvari mogu kriviti obje strane. Među takvima je i republikanski analitičar Scott Faulkner.

Svako je toliko uronjen u vlastite predrasude. Oni nisu voljni udaljiti se od njih i zaista vladati. Oni su u stalnom raspoloženju vođenja kampanje, a to znači da ne mogu vladati, kaže Scott Faulkner.

Obje strane će sada čekati reakciju javnosti, dok rezanja budžeta polako stupaju na snagu.

Večeras stupa na snagu masivno rezanje američkog budžeta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
XS
SM
MD
LG