Linkovi

Top priča SAD

Žrtve uragana u Louisiani nemaju gdje da se sklone zbog koronavirusa

Ostaci zgrade u Cameronu u Louisiani

Dok ekipe za potragu i spašavasnje drugi dan nastavljaju svoj posao na terenu, počinju jasnije da se vide razmjere štete koju je u Louisiani uzrokovao uragan Laura.

U naletu uragana je stradalo 11 osoba, a materijalna šteta koju je napravio je ogromna. Zgrade su potpuno uništene, čitavi kvartovi su u ruševinama i skoro 900 hiljada domova je bez struje.

Stanovnici pogođenog dijela Louisiane vjerovatno mjesecima neće biti u mogućnosti da se vrate u svoje kuće. Naći sklonište poslije naleta uragana nikada nije lako, ali sada je situacija posebno teška zbog pandemije koronavirusa.

"Suprug i ja imamo više od 60 godina. Prošle godine sam bila triput u bolnici. Oboje jako brinemo da ćemo se zaraziti ako budemo negdje gdje ima puno ljudi. S druge strane, nismo smjeli da ostanemo u svojoj kući i čekamo uragan četvrte kategorije", ispričala je Mary Gutowski​ iz mjesta Lake Charles u Louisiani.

Gradić Lake Charles u Louisiani pogodio je uragan četvrte kategorije
Gradić Lake Charles u Louisiani pogodio je uragan četvrte kategorije

Bračni par Gutowski spakovao je odjeću i potrepštine za nekoliko dana i uputili se ka sjeveru zemlje, dan pred udar Laure. Uspjeli su da izbjegnu jaku oluju i vjetrove, ali i evakuacija je bila komplikovana.

"Mnogo smo brinuli i plakali", rekla je kroz suze Mary Gutowski za Glas Amerike i istakla da ona i suprug nisu imali gdje da odu.

Usput su vidjeli da su mnoge pumpe i prodavnice zatvorene upravo zbog pandemije.

"Imali smo sreće da smo ranije napunili rezervoar. Inače ne bismo daleko odmakli", kaže Gutowski.

Umjesto skloništa - hoteli

Tokom prirodnih katastrofa, gradovi obično obezbjede skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom. Ali sada postoji bojazan da bi u takvim skloništima moglo da dođe do širenja koronavirusa.

Umjesto toga, države Texas i Louisiana su građane uputile na hotelske sobe, ali oni kažu da teško nalaze slobodne i da ne mogu da ih priušte.

"Trebalo mi je da ostanem negdje blizu posla. Ali završila sam u hotelu stotinama kilometara udaljenom, u Alabami", rekla je Ashley Watkins​.

Njena kuća je potpuno uništena.

"Srušena je do temelja. Veći dio kuće je završio na nekom drveću. Uz to, troškovi postaju sve veći, ne mogu još dugo da plaćam ovo", govori Watkins.

Ostaci domova u Luizijani nakon Lore
Ostaci domova u Luizijani nakon Lore

Bračni par Gutowski ima isti problem. Oni su se smjestili u hotelu pored kazina u Shreveport u Louisiani.

"Da nisam imao popust kao član kazina, ne bih mogao da platim ovaj hotel", kaže Gutowski.

Hoteli su u ovoj situaciji popunjeni - što za neke ljude koji ne žele da budu u gužvi jer strahuju od zaraze predstavlja dodatnu komplikaciju. Zato i po nekoliko dana provode u sobama.

Šteta u Lake Charlesu u Louisiani
Šteta u Lake Charlesu u Louisiani

Šta dalje?

To je pitanje koje najviše brine bračni par Gutowski. Rezervacija hotela im ističe uskoro, drugi nisu našli, a kuća im je srušena.

"Satima pokušavam da nađem nekoga ko bi mogao da nam pomogne. Bukvalno smo ostali sami i ne znamo šta da radimo", kaže Mary Gutowski.

Ashley Watkins​ se nada da će sa sinom uspjeti da se smjesti kod rođaka, dok ne pronađe novu kuću.

Oni koji nemaju tu opciju, moraće da se upute u velika skloništa, koja izbjegavaju zbog koronavirusa. Nadležni se nadaju da će opsežne provjere svih ljudi koji dolaze spriječiti zarazu.

See all News Updates of the Day

Hoće li Senat potvrditi imenovanje u Vrhovni sud prije izbora?

People wait for the casket of the late Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg to arrive at the U.S. Supreme Court in Washington.

Američki zakonodavci borili su se kroz burnu političku godinu na Capitol Hillu koja je uključivala suđenje za opoziv Senata, pandemiju i najveći paket pomoći u povijesti SAD-a.

S nominacijom predsjednika Donalda Trumpa sutkinje Amy Coney Barrett u subotu za popunu upražnjenog mjesta preminule sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, zastupnici se sada suočavaju s povijesnom bitkom za potvrdu, samo nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora 3. studenog.

Glasanje u Senatu ne bi samo zacementiralo 6-3 konzervativnu većinu na sudu, već će vjerojatno i potaknuti glasače obje stranke, od kojih će mnogi sudjelovati u prijevremenom glasovanju nakon što proces potvrde bude započeo. Predsjednica senatskog odbora za pravosuđe Lindsey Graham rekla je u subotu da će saslušanja započeti u ponedjeljak, 12. oktobra.

Nominacija za Vrhovni sud mogla bi biti poticaj za Trumpa, koji trenutno zaostaje za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom na anketama u većini ključnih država. Trump je imenovanje konzervativnih sudaca koji bi mogli poništiti ključne odluke o pravima na pobačaj i homoseksualnim brakovima postavio središnjim dijelom njegovog obraćanja biračima. 2016. jedna četvrtina glasača koji su podržali Trumpa rekla je da je sposobnost predsjednika da nominira suce Vrhovnog suda važan čimbenik u njihovom glasanju.

Predsjednik Donald Trump vodio je kampanju 2016. godine, a opet kampanjom obećava imenovanje sudaca na savezne sudove i sudaca Vrhovnog suda SAD-a koji su tekstualisti i originalisti koji zakon tumače na temelju onoga što on kaže, a ne na temelju onoga što bi oni poželjeli da kaže", rekao je republikanski senator Mike Lee za ABC's This Week u nedjelju.

No nominacija će također mobilizirati Demokratske glasače koji kažu kako spremnost Republikanaca da krenu s potvrdom tako blizu izbora otkriva njihovo licemjerje.

2016. čelnik senatske većine Mitch McConnell nije prihvatio kandidata za predsjednika Baracka Obamu, suca Merricka Garlanda, rekavši: "Sve što radimo slijedi dugogodišnju tradiciju neispunjavanja nominacije usred predsjedničke godine."

McConnell je u petak za Fox News rekao da nije bilo ničeg neprimjerenog u tome što je nominirani za predsjednika Trumpa ove rasprave dobio potvrdu saslušanja, jer republikanci imaju kontrolu nad Senatom.

Amy Coney Barret, Washington DC, 26 September 2020. (Foto: Reuters)
Amy Coney Barret, Washington DC, 26 September 2020. (Foto: Reuters)

Posljednjih desetljeća kandidatima za Vrhovni sud trebalo je u prosjeku 67 dana da prijeđu od nominacije do potvrde. Kad rasprave za Barrett započnu 12. listopada, do dana izbora bit će 23 dana. Kongresni demokrati kritizirali su Trumpa i senatske republikance zbog ubrzavanja vremenskog okvira za potvrdu uoči izbora.

Ovo je zasigurno legitimno za njega da nominira. Također znamo da je iz zapisnika u Senatu jasno da između srpnja i studenog godine predsjedničkih izbora nikada nije bilo potvrde pravde Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Nikad se - ni sa jednom strankom - to nije dogodilo”, rekla je demokratska senatorica Debbie Stabenow za Fox News u nedjelju.

Studija Brookings Instituta o potvrdama Vrhovnog suda u post-građanskom ratu pokazuje da su do 2016. sva mjesta u izbornim godinama bila popunjena potvrdama ili imenovanjima za odmor.

Republikanski senator Roy Blunt rekao je za NBC’s Meet the Press u nedjelju da nije bilo proturječnosti u Senatskom pravosudnom odboru pod vodstvom republikanaca, smatrajući Trumpovog kandidata tako blizu izbora.

„Petnaest puta u povijesti zemlje kada je bilo slobodno mjesto u pravosuđu, u izbornoj godini i kada su predsjednik i Senat bili u političkom dogovoru, tada gotovo uvijek ispunjavaju te dvije obveze. A ako nije nilo dogovora, to nikada nisu uradili”, rekao je Blunt.

Prema anketnom siteu Five Thirty-Eight, 52% Amerikanaca kaže da bi upražnjeno mjesto trebao popuniti pobjednik na predsjedničkim izborima.

Ali Trump je također izričito vezao nominaciju za Vrhovni sud s rezultatima izbora, sugerirajući da će za rješenje sukoba oko glasova trebati sjesti deveti sudac.

"Mislim da će ovo završiti na Vrhovnom sudu", rekao je Trump o izborima prošlog tjedna. “I mislim da je vrlo važno da imamo devet sudaca. Bolje je da idete prije izbora, jer mislim da će ta prevara koju vuku demokrati - to je prevara - prijevara biti pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. I mislim da situacija sa 4-4 nije dobra situacija."

Na temelju Trumpovih komentara, "bič" senatske manjine Dick Durbin rekao je da bi bilo dobro da se Barrett izuzme iz bilo kojih slučajeva povezanih s izborima ako bude potvrđena.

Sen. Dick Durbin
Sen. Dick Durbin

"To bi dokazalo činjenicu da ona želi biti korektna u rješavanju ovoga", rekao je senator Durbin za ABC's This Week. "Zašto? Budući da je ovaj predsjednik otvoreno i nečuveno rekao da misli da neće prihvatiti presudu o izborima i da će jasno staviti do znanja da popunjava ovo mjesto na Vrhovnom sudu kako bi bio siguran da će mu dati prednost ako postoji bilo kakvo izborno nadmetanje. To je nečuveno. Nijedan predsjednik to nikada nije rekao u povijesti naše nacije."

Čini se da je McConnell osigurao dovoljno glasova za potvrdu Barrett iako su republikanski senatori Susan Collins i Lisa Murkowski rekli da neće glasati za kandidata za Vrhovni sud prije izbora.

Kongresni demokrati imaju nekoliko mogućnosti da zaustave postupak potvrde. No, nominaciju koriste kako bi istakli ključna pitanja na predstojećim izborima, uključujući upozorenje da bi Barrett mogla pomoći srušiti Zakon o pristupačnoj njezi.

Predsjedateljica doma Nancy Pelosi sugerirala je da Trump žuri s nominacijom ne samo da posjedne Barrett uoči izbornog dana, već i da bi se osiguralo njezino mjesto kada se očekuje da Vrhovni sud 10. studenog sasluša slučaj o Zakonu o pristupačnoj njezi.

"Žalosno je što bi predsjednik sa toliko nepoštovanja požurio u ovo", rekla je Pelosi u nedjelju za CNN's State of Union. “Ali bez obzira na to, šta je tu je, to glasanje, protuotrov za njegovo što god čini je da se glasa, glasa, glasa, i glasa za pristupačnu skrb. Glasajte za svoje postojeće stanje. Glasajte za svoju sigurnost. Glasajte za svoje zdravlje."

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif. speaks during a news conference Thursday, Sept. 24, 2020 on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)
Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif. speaks during a news conference Thursday, Sept. 24, 2020 on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Senator Durbin priznao je u nedjelju da demokrati nemaju "srebrni metak" za usporavanje rasprave o Barrettu.

"Možemo ga usporiti možda nekoliko sati, možda najviše dana, ali ne možemo zaustaviti ishod", rekao je Durbin za ABC's This Week. „Bilo je dvoje republikanaca koji su se već oglasili - senatori Murkowski i Collins - koji su rekli da neće podržati ovaj postupak prije izbora. Ako dvoje drugih tijekom rasprave odluče ustati i zauzeti isti stav, tada bismo mogli imati drugačije vrijeme, možda i drugačiji ishod."

Graham je za Fox News rekao kako očekuje da će nominacija biti potvrđena iz Senatskog pravosudnog odbora do 26. oktobra, dajući McConnellu priliku da zakaže puno glasanje Senata samo nekoliko dana prije izbora.

Trump nominovao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

Predsjednik SAD Donald Trump objavljuje ime kandidata za sudiju Vrhovnog suda, 26. septembar 2020. (Reuters/Carlos Barria)

Predsjednik Donald Trump u subotu je imenovao Amy Coney Barrett za kandidatkinju za mjesto u Vrhovnom sudu upražnjeno poslije smrti sudije Ruth Bader Ginsburg, što mu daje priliku da poveća konzervativnu većinu u najvišem sudu zemlje manje od šest nedjelja prije predsjedničkih izbora.

Objavljujući odluku o nominaciji na ceremoniji u Bijeloj kući, Trump je rekao da je Barrett, konzervativni sudija apelacionog suda, "jedan od najbrilijantnijih i najtalentovanijih pravnih umova u našoj zemlji" i da je "veoma kvalifikovana" za položaj sudije Vrhovnog suda.

"Ulozi za našu zemlju su izuzetno visoki, presude Vrhovnog suda narednih godina odlučiće opstanak Drugog amandmana (koji garantuje pravo na nošenje oružja), naše vjerske slobode, javnu bezbjednost i mnogo više", poručio je Trump i pozvao "članove Kongresa i medije da se uzdrže od ličnih i stranačkih napada na Barrett".

Predsjednik SAD govori na ceremoniji u Bijeloj kući pored kandidatkinje za Vrhovni sudi Amy Coney Barrett
Predsjednik SAD govori na ceremoniji u Bijeloj kući pored kandidatkinje za Vrhovni sudi Amy Coney Barrett

Barrett, koja je sa suprugom i sedmoro djece prisustvovala ceremoniji, poručila je da "voli Sjedinjene Države i Ustav" i da je "duboko počašćena" povjerenjem koje joj je Trump ukazao.

Hvalila je i Ginsburg, za koju je ocijenila da je bila žena "ogromnog talenta i uticaja". Takođe je najavila da će biti poput pokojnog sudije Vrhovnog suda Antonina Scalije, konzervativca koji je bio prijatelj Ginsburg.

"Njegova sudska filozofija je i moja: sudija mora da primjenjuje zakon onako kako je napisan. Sudije ne utvrđuju politiku", naglasila je Barrett, koja je jedno vrijeme bila Scalijin stručni saradnik.

Ukoliko njena nominacija bude potvrđena u Senatu, Barrett će naslijediti ikonu liberala Ginsburg, koja je preminula prošlog nedjelja u 88. godini. Barrett je bila favorit za taj položaj, kao i sudija Barbara Lagoa. Obje je Trump ranije postavio za sudije federalnih apelacionih sudova.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell​ pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett .

"Amy Coney Barrett ​ je izuzetno impresivni sudija i vanredno kvalifikovani kandidat za Vrhovni sud SAD", naveo je on u saopštenju.

Predsjednikova odluka da imenuje novu sudiju prije izbora na kojima će se takmičiti sa bivšim potpredsjednikom Joe Bidenom odmah je pokrenula žestoku političku bitku u Washingtonu.

Biden je poslije nominacije Barrett ponovio poziv da kandidata za Vrhovni sud imenuje pobjednik izbora 3. novembra.

"Senat ne bi trebalo da popuni upražnjeno mjesto dok američki narod ne izabere narednog predsjednika i Kongres", naglasio je predsjednički kandidat demokrata.

Senatski republikanski lideri tvrde da proces potvrde treba da se odvije što je prije moguće, a demokrate - da proces nominacije treba da se odloži dok ne bude poznat pobjednik predsjedničkih izbora u novembru.

Trump je u subotu rekao da će Senat vjerovatno 12. oktobra početi pretrese o potvrdi nominacije Barrett za Vrhovni sud, ali da će tačan datum na kraju utvrditi predsjedavajući Odbora za pravosuđe Lindsay Graham.

Pozicija sudije Vrhovnog suda je doživotna a ulog je ideološka orijentacija najvišeg suda zemlje. Prije smrti Ginsburg, sud je imao konzervativnu većinu od 5 prema 4. Ako Senat potvrdi Barrett da zamijeni Ginsburg, ta većina će biti 6 prema 3.

Sudija Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg odgovara na pitanja studenata prve godine prava na univerzitetu Georgetown, 26. septembra 2018.
Sudija Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg odgovara na pitanja studenata prve godine prava na univerzitetu Georgetown, 26. septembra 2018.

Nasljednica Ginsburg imaće ulogu u donošenju ključnih odluka Vrhovnog suda narednih godina o nizu važnih pitanja, među kojima će vjerovatno biti pravo na abortus, pitanje zdravstvene zaštite, zakoni o oružju, vjerske slobode, imigracija i sloboda govora.

Izbori se bliže

Republikanski lideri u Senatu planiraju da brzo potvrde predsjednikovu kandidatkinju za Vrhovni sud. Lider senatske većine Mitch McConnell​ obećao je da će potvrditi Trumpovog kandidata prije izbora 3. novembra.

Trump je izjavio da je važno da sud bude kompletan na dan izbora u slučaju da se ulože žalbe koje se odnose na izborni proces.

“Mislim da će ovo završiti pred Vrhovnim sudom", izjavio je Trump u srijedu o opštim izborima, dodajući "i mislim da je veoma važno da imamo devetoro sudija."

U državama širom zemlje već su počele žalbe koje se odnose na izbore, dok se očekuje da veliki broj Amerikanaca glasa poštom ili iskoristi mogućnost ranog glasanja zbog pandemije koronavirusa.

Podrška sudiji Barrett

Barrett je dobila veliku podršku konzervativnog pravnog establišmenta u Sjedinjenim Državama.

Ona je 48-godišnja katolkinja koja je veoma popularna među konzervativnim evanđelistima, Trumpovim možda najlojalnijim pristalicama.

Barrett je 15 godina predavala pravo na Univerzitetu Notre Dame, jednom od najistaknutijih američkih katoličkih univerziteta, prije nego što ju je predsjednik Trump 2017. postavio za sudiju Apelacionog suda za područje Illinoisa, Indiane i Wisconsina.

Pristalice i protivnici prava na abortus raspravljaju se ispred zgrade Vrhovnog suda 22. januara 2007.
Pristalice i protivnici prava na abortus raspravljaju se ispred zgrade Vrhovnog suda 22. januara 2007.

Vjerski konzervativci nadaju se da će Barrett glasati za poništavanje istorijske odluke iz 1973. kojom su legalizovana prava na abortus u Sjedinjenim Državama. Dok je Barrett u prošlosti kritikovala tu presudu, takođe je izjavila tokom svog procesa potvrde za sudiju apelacionog suda da bi ranije odluke Vrhovnog suda posmatrala kao obavezujući presedan.

Demokrate su se protivile njenoj potvrdi i 2017. godine, izražavajući zabrinutost zbog uloge koju religija ima u njenom životu. Citirali su njene komentare dok je predavala na Notre Dameu da je "pravna karijera samo sredstvo za ostvarenje cilja - a taj cilj je izgradnja carstva nebeskog."

Potpredsjednik Mike Pence izjavio je za ABC News ove nedjelje da je Barrett na svom prethodnom pretresu o potvrdi bila suočena sa "netolerancijom" u pogledu njene vjere.

Politička bitka

Republikanci imaju većinu od 53 prema 47 mesta u Senatu, tijelu koje je odgovorno za potvrdu imenovanja sudija.

Dvije republikanske senatorke koje su najavile da će se usprotiviti popunjavanju mjesta sudije Ginsburg prije novembra su Lisa Murkowski i Susan Collins.

Međutim, još dvoje republikanskih senatora bi moralo da im se pridruži da bi demokrate dobile mogućnost da blokiraju potencijalnu kandidatkinju a sada izgleda da su preostali republikanci jedinstveni u želji da se potvrdi kandidatkinja predsjednika Trumpa.

Demokratski lideri u Senatu optužuju republikance za hipokriziju, pošto su odbili da stave na razmatranje posljednjeg kandidata predsjednika Baracka Obame za Vrhovni sud 2016. U to vrijeme su tvrdili da pozicije u Vrhovnom sudu ne treba da se popunjavaju u izbornoj godini, kako bi građani Amerike mogli da, indirektno, imaju uticaj na to koji će sudija biti izabran.

Sada, demokrate tvrde da bi republikanci trebalo da primjene istu logiku i odlože popunjavanje mjesta u Vrhovnom sudu za period posije predsjedničkih izbora.

Republikanci su branili svoje poteze, navodeći da je situacija 2016. bila drugačija jer je u to vrijeme vlada bila podijeljena i jedna stranka je držala Bijelu kuću a druga Senat - dok 2020. republikanci kontrolišu oba tijela.

Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud bila bi treći sudija koga je postavio u toku svog prvog mandata, nakon što je Senat odobrio dvojicu konzervativnih sudija, Neila Gorsucha i Brett Kavanaugh​a. Obojica su imala vrlo napete procese potvrde.

Najviše državne počasti za sutkinju Ginzberg

Justice Ruth Bader Ginsburg lies in state in Statuary Hall of the U.S. Capitol in Washington on Sept. 25, 2020.

Memorijal za Rut Bejder Ginzberg, sudiju Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koja je privrženost američkih građana stekla borbom za ljudska i manjinska prava, premješten je zgradu američkog Kongresa.

U petak su u to zdanje položeni njeni posmrtni ostaci – čime je postala prva žena u američkoj istoriji kojoj je ukazana takva čast.

U prethodna dva dana kovčeg sa njenim tijelom bio je izložen pred zgradom Vrhovnog suda – gdje od nje u tom periodu oprostilo više hiljada građana.

Kolone ljudi smjenjivale su se na stepenicama institucije čiji je sudija bila punih dvadeset sedam godina.

Dostignuća sudije Ginzberg u oblastima zaštite ljudskih prava, seksualnih manjina, prava žena - mnogobrojnim poštovaocima postala su životna inspiracija.

Bez nje ne bi postojala jednaka prava za sve. Ne samo za žene, već i za muškarce, sve ljude. Obezbjedila mi je pravo da živim živo tovako kako ga živim. Da sudija Ginzberg nije promijenila zakon – danas ne bih mogla biti vlasnica svog stana. Ili, ne bih imala kreditnu karticu – ili još mnoštvo drugih stvari“, rekla je Glasu Amerike Lorejn Mejnkjuso koja je doputovala iz Njujorka da počivšoj sudiji Ginzberg oda poštu.

Najbolja studenktinja u svojoj klasi i prva profesorka prava na prestižnom Kolumbija univerzitetu – bila je i prvi sudija koja je vjenčala istopolni par – što je danas širom Sjedinjenih Država uobičajena praksa. Ono što je u svom životu postigla za druge donijeli su joj kultni i u status u popularnoj kulturi.

Bila je dobra žena i sjajni sudija Vrhovnog suda“, kaže nam Tomas Hart, koji je i sam više decenija radio u Vrhovnom sudu – jedno vrijeme i kao izvještač iz najviše institucije američkog pravnog sistema.

Sudija Ginzberg nosila je nadimak "Ozloglašena RBG" zbog kako se vjeruje odlučne odbrane prava žena i manjina, ali i snage koju je pokazala noseći se sa zdravstvenim i privatnim životnim krizama.

Meri, koja je prije zgradu Vrhovnog suda došla iz države Virdžinija, kaže nam da je sudija Ginzberg bila heroj velikog broja ljudi.

Prevashodno ženama, ali i svakome, ko vjeruje u jednakost. Bilo da pričamo o rasnoj jednakosti ili pravima LGBTQ osoba. Bila je sposobna da se nosi sa toliko različitih izazova“, podvlači Meri.

Justice Ruth Bader Ginsburg's flag-draped casket leaves the Statuary Hall at the Capitol
Justice Ruth Bader Ginsburg's flag-draped casket leaves the Statuary Hall at the Capitol

Istovremeno, Meri Harvud takođe iz Virdžinije, podsjeća na njene zasluge u oblasti rodne ravnopravnosti.

Divim joj se. Mnogo mi je značilo što sam uspjela da uvidim i razumijem koliko se žestoko, između ostalog, borila za jednakost polova“, rekla nam je Meri Harvud – jedna od okupljenih građanki ispred zgrade Vrhovnog suda.

Rut Bejder Ginzberg važila je za jednu od četvoro sudija Vrhovnog suda liberalnije orijentacije. Nakon njene smrti, gotovo je izvjesno da će predsjednik Donald Tramp, povećati broj konzervativnijih sudija u Vrhovnom sudu – prije predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru.

To je izazvalo kritike dijela američke javnosti, ali i pristalica sudije Ginzberg, koja je pijre smrti zatražila da se mjesto koje će ostati upražnjeno nakon nje – popuni poslije novembarskih izbora. Lorejn Mejnkjuso smatra da je tako nešto neprihvatljivo.

U 2016. godini Antonin Skalija je iznenada preminuo (sudija konzervativnog usmerenja prim.nov). Obama (Barak Obama, bivši američki predsjednik u dva mandata do 2016. godine, prim.nov.) imao je pravo da ga zamijeni – ali su se republikanci usprotivili tome. Odjednom mijenjaju pravilo koje su postavili 2016. Jer im to sada odgovara. To se direktno suprotstavlja onome što je Rut Ginzberg predstavljala - vladavini prava. Ili svi igraju po istim pravilima, jer se u suprotnom postavlja pitanje, čemu ta pravila uopšte služe“, pita se njujorčanka Lorejn Mejnkjuso.

Mogućnost da američka javnost već u subotu sazna ime nasljednice Rut Ginzberg na funkciji sudije Vrhovnog suda – naišla je na kritike i ostalih naših sagovornika.

Capitol Hill staff members pay their respects to Justice Ruth Bader Ginsburg.
Capitol Hill staff members pay their respects to Justice Ruth Bader Ginsburg.

Meri Harvud podvlači da sa imenovanjem novog sudije Vrhovnog suda ne treba žuriti.

U potpunosti sam uvjerena da bi Kongres trebalo da sačeka i da bi imenovanje trebalo da se odloži za period poslije izbora“, ukazuje Harvud – dok Marta, pristalica sudije Grinzberg iz Virdžinije, prema toj inicijativi ima oštriji stav.

Ideja koju trenutno imamo, po kojoj senatori govore da će podržati kandidata iako im još nije poznato ime te osobe, ukazuje da im je nebitno ko će biti novi sudija Vrhovnog suda“, podvlači Marta iz Virdžinije.

Inače, nasljednika Antonina Skalije sudije preminulog 2016, devet mjeseci prije predsjedničkih izbora, naslijedio je Nil Gorsuč. Nominovao ga je tada novoizabrani predsjednik Donald Tramp, 31. januara 2017. Republikanci su osam mjeseci blokirali prijedlog koji je za nasljednika Skalije iznio bivši predsjednik Barak Obama.

Mič Mekonel, vođa republikanske većine u Senatu, 2016. protivio se mogućnosti da nasljednika sudije Skalije predloži tadašnji predsjednik Obama navodeći da bi tu odluku trebalo prepustiti pobjedniku predsjedničkih izbora. Sada, međutim, podržava i zagovara da predsjednik Tramp nominuje nasljednicu preminule Rut Bejder Ginzburg.

Različite stavove iznesene 2016. i 2020. godine, branio je tvrdnjama da su prije četiri godine različite stranke kontrolisale Senat i Belu kuću, dok sada ista stranka kontroliše oba nivoa vlasti.

Prema anketi koju je sprovela televizija CNBC, 37 odsto anketiranih glasača smatra da bi aktuelni predsjednik Tramp trebalo da imenuje nasljednika Rut Ginzberg, čak i u slučaju da izgubi predsjedničke izbore – nasuprot 57 odsto koji smatraju da, u slučaju poraza, to ne bi trebalo da čini.

Vodeći republikanci ističu važnost mirnog prenosa vlasti u SAD

Lider senatske većine Mitch McConnell (lijevo) i republikanski senator Lindsey Graham.

Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany​ pokušala je u četvrtak da ublaži oštre reakcije republikanaca i demokrata nakon što je predsjednik Donald Trump u srijedu odbio da se obaveže na miran prenos vlasti, ako izgubi na izborima 3. novembra. 

"Predsjednik će prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora. Prihvatiće volju američkog naroda", rekla je ona u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše izjavu koju je Trump dao dan ranije u istoj sali za brifinge.

McEnany​ je naglasila da bi isto pitanje trebalo postaviti demokratama i ponovila da Trump "želi da se otarasi masovnog glasanja poštom".

Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany​
Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany​

"Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi", rekao je Trump u odgovoru na novinarsko pitanje tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući u srijedu uveče. "Prigovaram veoma snažno zbog glasačkih listića, koji su katastrofa."

Trump je, bez dokaza, više puta prognozirao masovnu prevaru u vezi sa desetinama miliona glasova, koji treba da stignu putem pošte, načina glasanja koji su demokrate ohrabrivale zbog pandemije koronavirusa.

"Želimo da imamo - da se otarasimo glasačkih listića", nastavio je predsjednik, objašnjavajući da, ukoliko se to dogodi, kako je naveo, "neće biti prenosa, iskreno; biće kontinuiteta".

Vodeći republikanci u Kongresu naglasili su u četvrtak važnost mirnog prenosa vlasti.​

Lider senatske većine Mitch McConnell​ u četvrtak je objavio na svom Twitter nalogu da će “Pobjednik izbora 3. novembra bit će ianugurisan 20. januara" i dodao: "Imaćemo odgovarajuću tranziciju kao što je to bio slučaj svake četiri godine od 1792."

Senator sa Floride Marco Rubio rekao je: "U podne 20. januara 2021. u miru ćemo prisustvovati zakletvi predsjednika".

Dugogodišnji republikanski senator Lindsay Graham​ rekao je za Fox News: "Ukoliko republikanci izgube, prihvatićemo rezultat".

Trumpov demokratski rival Joe Biden takođe je odgovorio na Trumpovu opsaku od srijede.

"U kojoj zemlji se nalazimo? Ciničan sam", rekao je bivši potpredsjednik SAD. “Rekao sam gdje se nalazimo? Vidite, on govori najneracionalnije stvari, Ne znam šta da kažem."

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden
Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden

Senator Bernie Sanders optužio je u govoru Trumpa da je "spreman da podrije američku demokratiju da bi ostao na vlasti".

Sanders, kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata 2016. i 2020. godine, rekao je da "američki narod, bez obzira na stranačku pripadnost, mora da stavi do znanja da američka demokratija neće biti uništena".

Oglasila se i jedna od najstarijih organizacija za zaštitu ustavnih prava.

"Miran prenos vlasti je ključan za funkcionalnu demokratiju. Izjava predsjednika Sjedinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca", rekao je David Cole, direktor za pravna pitanja Američke unije za građanske slobode.

Trump je prethodno u srijedu rekao da misli da će se o rezultatu novembarskih izbora "na kraju odlučivati u Vrhovnom sudu i da je važno da u njemu sjedi devet sudija".

Predsjednik planira da u subotu objavi ime kandidata koji će popuniti mjesto upražnjeno poslije smrti sudije Ruth Bader Ginsburg.

Ako Senat potvrdi predsjednikovog kandidata prije izbora, to bi učvrstilo konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu.

Trump odbio da potvrdi spremnost na miran prenos vlasti, ukoliko izgubi na izborima

Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump odbio je da potvrdi da je spreman da pristane na miran prenos vlasti ako izgubi borbu za reizbor 3. novembra od kandidata Demokratske stranke Joe Bidena.

"Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi", rekao je predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za štampu u Bijeloj kući u srijedu uveče. "Snažno prigovaram zbog glasačkih listića i glasački listići su katastrofa."

Trump je, bez dokaza, više puta iznosio prognoze o masovnim prevarama sa desetinama miliona glasova putem pošte, što je način glasanja koji demokrate ohrabruju zbog pandemije koronavirusa.

"Želimo da se - otarasimo (tih) glasačkih listića", nastavio je predsjednik, objašnjavajući ako se to dogodi "neće biti prenosa (vlasti), iskreno; biće nastavka".

Joe Biden je, nakon što je avion njegove kampanje sletio u Delaware u srijedu uveče, zamoljen da odgovori na Trumpovu primjedbu.

"U kojoj smo zemlji? Izrazit sam", rekao je bivši potpredsjednik. "Rekao sam u kojoj smo zemlji? On govori najiracionalnije stvari... Ne znam šta da kažem."

Najamanje jedan republikanac u Senatu SAD izazio je zabrinutost zbog predsjednikovih izjava.

"Osnova demokratije je miran prelazak vlasti; bez toga postoji Bjelorusija", rekao je senator Mitt Romney preko Twittera. "Svaka naznaka da predsjednik možda neće poštovati ovu ustavnu garanciju je i nezamisliva, i neprihvatljiva."

Romney je bio kandidat za predsjednika ispred Republikanske partije 2012. i jedan je od nekoliko republikanaca koji povremeno osporava Trumpovu retoriku i postupke.

"Nema sumnje da misli tačno ono što je rekao", rekao je kongresmen Adam Schiff, predsjednik Odbora Predstavničkog doma za obavještajne službe, govoreći na MSNBC u vezi sa predsjednikovim komentarom, dodajući da je vrijeme da oni koji služe u Trumpovoj administraciji "podnesu ostavku" u znak protesta.

Jedna od najstarijih grupa za ustavna prava u zemlji takođe se oglasila.

"Mirna predaja vlasti esencijalna je za funkcionisanje demokratije. Ova izjava predsjednika Sjdinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca", rekao je David Cole, nacionalni pravni direktor Američke unije za građanske slobode.

Ranije u srijedu, Trump je rekao da misli da će novembarski izbori "završiti na Vrhovnom sudu" i da misli da je "veoma važno da imamo devet sudija".

Predsjednik planira da u subotu objavi svog kandidata za Vrhovni sud kako bi se popunilo mjesto upražnjeno smrću liberalne sudije Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula prošlog petka.

Ako Senat potvrdi kandidata za predsjednika prjee izbora, to bi konzervativnom krilu dalo većinu od 6-3 u tom tijelu.

"Ova prevara koju demokrate vuku, to je prevara, prevara će biti pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država i mislim da imati situaciju 4-4 nije dobra situacija", rekao je Trump.

Predsjednik je više puta izrazio zabrinutost zbog planova niza država, uključujući Californiju, Colorado, Havaje, Nevadu, New Jersey, Oregon, Utah, Vermont i Washington, da automatski pošalju glasačke listiće poštom svim stanovnicima države.

Benjamin Ginsberg​, najviši pravni stručnjak za izbore koji je zastupao četiri republikanska predsednička kandidata, citiran je ovog mjeseca kako govori da Trumpovom prognoziranju prevare sa takvim glasačkim listićima nedostaju dokazi.

"Predsjednikove reči čine da njegova retorika i retorika Republikanske stranke izgledaju manje kao iskrena zabrinutost, a više kao transakciono licemjerje osmišljeno da pruži izbornu prednost", napisao je Ginsberg u ličnom stavu u Washington POstu.

"I dolaze u trenutku kada republikanci, koji pokušavaju da iznose svoje predmete na sudovima, moraju da se suoče sa osnovnom istinom da su četiri decenije posvećene istrage pokazale samo izolovane slučajeve prevara na izborima."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG