Linkovi

UN: Više država zajedno priprema rezoluciju o obilježavanju genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Više zemalja u Ujedinjenim Nacijama radi na nacrtu rezolucije koja bi 11. juli proglasila Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saznaje Glas Amerike.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta učestvuju i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Srbija aktivno lobira protiv ove rezolucije.

Prijedlog da se uvede Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004. kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Ruandi nad Tutsijima.

Glasanje o rezoluciji bi moglo da se očekuje početkom maja kada će se izjasniti sve 193 članice UN. Tekst je još u izradi i podložan je promjenama. Aktuelni prijedlog teksta rezolucije biće predstavljen na zatvorenom sastanku 17. aprila.

U aktuelnom tekstu rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, predlaže se da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice, i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, takođe u znak sjećanja, kako bi se spriječio revizionizam.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.

Zahtijeva se od generalnog sekretara UN da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obilježavanja 2025. i dalje traži od generalnog sekretara da uputi Rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije u koji je Glas Amerike imao uvid.

Magareth Besheer, dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija je doprinijela ovom izvještaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG