Linkovi

Američki senatori u Potočarima: Uskoro gradnja novog prostora u okviru memorijalnog centra


Američki senatori Peter Welch, senatorica Jeanne Shaheen i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u Memorijalnom centru Potočari
Američki senatori Peter Welch, senatorica Jeanne Shaheen i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u Memorijalnom centru Potočari

Potpisan je sporazum o izgradnji novih prostorija u Memorijalnom centru u Srebrenici u kojima će biti čuvani lični predmeti i neidentifikovani posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će putem Agencije za međunarodni razvoj (USAID) podržati projekat iznosom od 500.000 USD, Memorijalni centar Srebrenica će uložiti 300.000 USD, a ostali partneri na provedbi projekta su Catholic Relief Service i građevinska kompanija Unioninvest.

Potpisivanju sporazuma u Potočarima prisustvovali su senatori Sjedinjenih Američkih Država

Jeanne Shaheen i Peter Welch koji su u pratnji ambasadora Michaela Murphya položili cvijeće na Spomen obilježju i mezarju za žrtve genocida iz 1995. godine, te se sastali sa majkama Srebrenice i direktorom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emirom Suljagićem.

Američki senatori u Potočarima.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Majke nakon sastanka: Ovo je poruka da nismo same

Radi se o prostoru od 335 m2 u koji će biti smješteni svi oni predmeti, lične stvari i odjeća žrtava koji se trenutno nalaze u Tuzli. Hamdija Fejzić, predsjednik UO Memorijalnog centra Potočari Srebrenica kaže:

"Naša ideja je da svi ti predmeti, stvari budu blizu onih koji su ih koristili, to jeste blizu mezarja i da na taj način ostanu vječno ovdje da šalju poruku da se nikad ne zaboravi Srebrenica. Imamo više od 1000 žrtava genocida koje nismo pronašli i nadam se da ćemo i njih pronaći i njihove predmete koji se nađu u masovnim grobnicama, da ćemo uspjeti ovdje da deponujemo. Današnja posjeta senatora i ambasadora nam govore da nisu zaboravili Srebrenicu, da nisu zaboravili Memorijalni centar i memorijal na žrtve genocida."

Fadila Efendić iz Potočara kaže da je raduje vijest o izgradnji ovog prostora:

"Veoma mi je drago zbog tog potpisanog ugovora, za žrtve Srebrenice, za žrtve genocida da je to pozitivno. Šalje poruku da nismo zaboravljeni, da nismo ostavljeni, da ima neko ko misli na nas, da imamo prijatelje u svijetu."

Ambasador Michael Murphy poručuje da je ova posjeta potvrda posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država suverenitietu, teritorijalnom integritetu i multikulturalnom karakteru BiH, ali i da SAD ostaju posvećene sjećanju na žrtve, iskazivanju počasti žrtvama i borbi protiv poricanja genocida.

XS
SM
MD
LG