Linkovi

Stručnjaci UN-a pozvali na ukidanje kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj


ilustracija
ilustracija

Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se ponovo kriminalizira kleveta.

U saopćenju se navodi da se izmjenama riskira negativan utjecaj na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i doprinosi klimi sužavanja građanskog prostora u zemlji.

"Bosna i Hercegovina je postavila dobar primjer u regiji dekriminalizirajući klevetu prije 20 godina, koja se može i treba regulirati samo putem građanskog prava. Rekriminalizacija klevete je veliki korak nazad kada je riječ o uživanju prava na slobodu izražavanja, ne samo u entitetu Republika Srpska, već i u cijeloj zemlji", navodi se u saopćenju stručnjaka.

Vlasti Republike Srpske su pozvane na ukidanje usvojenih izmjena i osiguravanje poštivanja slobode izražavanja u saopćenju koje potpisuju: Irena Khan, specijalni izvjestilac za slobodu mišljenja i izražavanja, Clément Nyaletsossi Voulé, specijalni izvjestilac za slobodu mirnog okupljanja i udruživanja i Mary Lawlor, specijalni izvjestilac za branioce ljudskih prava.

Nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta u tom bosanskohercegovačkom entitetu, iz medijske zajednice u su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona.

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS.

Narodna skupština RS-a prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Tokom javnih rasprava, koje su uslijedile, novinari su ih napuštali u znak protesta.

U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 eura. Nacrtom zakona novčane kazne su iznosile i do 60.000 evra.

Više novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG