Linkovi

UN: Kamioni koji prevoze pomoć u Gazu mogli bi stati u utorak, ostaju bez goriva


Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć iz Egipta na putu ka Gazi.
Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć iz Egipta na putu ka Gazi.

Ujedinjene nacije upozorile su u ponedjeljak da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze sve teža, jer će kamioni koji prenose pomoć stati u utorak jer nemaju više goriva, u bunarima za vodu nema više šta da se ispumpa, a prijeti obustava telekomunikacija.

„Humanitarni prekid vatre, gorivo, zalihe — sve nam treba odmah. Nemamo više vremena, suočićemo se sa velikom katastrofom”, rekao je novinarima Andrea De Domenico, šef humanitarne kancelarije UN u istočnom Jerusalimu

On je rekao da je 76 kamiona sa hranom, lijekovima, medicinskim zalihama, flaširanom vodom, ćebadima i drugim hitnim potrepštinama prešlo iz Egipta u Gazu u nedjelju, ali da bi do utorka mogli da se zaustave bez hitno potrebnog goriva.

„Kamione koji će stići od sutra jednostavno nećemo moći da istovarimo jer nemamo goriva za viljuškar i nemamo goriva za kamione koji dalje tu pomoć dijele onima kojima je neophodna”, rekao je De Domenico.

Palestinci u redu za hranu.
Palestinci u redu za hranu.

Izrael je zabranio isporuke goriva rekavši da će ga Hamas preuzeti za svoje ratne poduhvate. Izraelske odbrambene snage se više od mjesec dana bore protiv grupe koju su SAD označile kao terorističku, otkako su borci Hamasa 7. oktobra upali u izraelske gradove, masakrirali 1.200 ljudi i oteli 240.

Čitav Pojas Gaze, koji kontroliše Hamas, više od mjesec dana nema struje, što onemogućava rad bolnica, vodovoda, fabrika i pekara. Palestinski telekomunikacioni provajder Paltel saopštio je da će prekinuti da radi u četvrtak ako ne dobije gorivo.

„Situacija je zaista, zaista teška. Jako smo zabrinuti šta bi se moglo dogoditi u danima pred nama”, rekao je portparol UN Stephane Dujarric.

Bjekstvo sa sjevera

Na sjeveru, hiljade stanovnika Gaze koriste izraelske kratke dnevne pauze u neprijateljstvima kako bi se preselili na jug u sigurnija područja, većina ih ide pješice. Stotine hiljada onih koji su ostali suočavaju se sa sve težom situacijom kako se borbe intenziviraju i zalihe ponestaju.

De Domenico je rekao da nijedan kamion pomoći nije uspio da pređe na sjever najmanje pet dana, otkako je izraelska vojska počela da se približava centru Gaze, što ga čini previše opasnim za kretanje humanitaraca.

Izraelska vojna vozila u Pojasu Gaze.
Izraelska vojna vozila u Pojasu Gaze.

Nijedna pekara ne radi od 7. novembra, a cijelo područje nema struje i tekuće vode više od mjesec dana. Svjetski program za hranu izrazio je zabrinutost zbog loše ishrane i gladovanja.

Bolnice se sve više nalaze pod bombama i u sukobima, što predstavlja opasnost za osoblje, pacijente i civile koji se kriju. Najteži bolesnici na odjeljenjima intenzivne njege i novorođenčad u inkubatorima mogu da umru ako se mašine koje ih održavaju u životu ugase zbog nedostatka goriva.

UN saopštava da njihovi objekti u južnoj i centralnoj Gazi pružaju sklonište za 780.000 od 1,6 miliona raseljenih stanovnika Gaze, ali upozoravaju da nigdje u Pojasu nije bezbjedno.

Sklonište UNRWA u južnom gradu Rafi, u kojem se nalazi međunarodno osoblje, tri puta je direktno pogodila izraelska mornarica u nedjelju. Agencija, koja pomaže Palestincima, saopštila je da niko nije povrijeđen, jer su otišli na teren samo 90 minuta prije napada, ali je zgrada znatno oštećena.

UNRWA je saopštila da su strane u sukobu upoznate sa koordinatama svih njenih prostorija. U ponedjeljak je zastava UN-a spuštena na pola koplja u sjedištu organizacije u New Yorku i širom svijeta u čast 101 člana palestinskog osoblja UNRWA ubijenog od 7. oktobra.

XS
SM
MD
LG