Linkovi

Gaza: Katastrofalna infrastrukturna i ekonomska šteta


Palestinci traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada na Khan Younis, južni pojas Gaze, 12. novembra 2023.
Palestinci traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada na Khan Younis, južni pojas Gaze, 12. novembra 2023.

Reuters donosi najnovije procjene međunarodnih organizacija o socio-ekonomskom učinku sukoba.

Stambeni objekti

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), citirajući podatke palestinskog odjela za javne radove i stanovanje, rekao je da je u izraelskim napadima uništeno više od 41.000 stambenih jedinica i oštećeno više od 222.000 stambenih jedinica. Sve u svemu, navodi se da je najmanje 45% stambenih jedinica u Gazi navodno oštećeno ili uništeno.

Bilo je nemoguće neovisno provjeriti brojke, ali Reutersovi izvjestitelji u Gazi kažu da je razaranje velikih razmjera. Izraelski reporter kojeg je izraelska vojska odvela u grad Beit Hanoun izvijestio je u nedjelju da se "jedva i u jednoj zgradi može živjeti". Tu je prije rata živjelo više od 52.000 ljudi.

Bolnice i škole

U izvješću od 10. studenog, OCHA je rekao da je navodno oštećeno 279 obrazovnih objekata, više od 51% od ukupnog broja, pri čemu ni jedan od 625.000 učenika u Gazi nije mogao pristupiti obrazovanju.

Rečeno je da više od polovice bolnica u Gazi i gotovo dvije trećine centara primarne zdravstvene zaštite nisu u funkciji, a 53 vozila hitne pomoći su oštećena. Svih 13 bolnica u gradu Gazi i sjevernoj Gazi dobilo je naloge za evakuaciju od izraelske vojske.

Voda i kanalizacija

OCHA navodi da je potrošnja vode pala za 90% od početka rata. Dva od tri vodovoda iz Izraela su funkciji, međutim postoji 50% curenja iz glavnog cjevovoda između Rafe, na egipatskoj granici, i južnog grada Khan Younis, kamo su pobjegle mnoge izbjeglice sa sjevera. Većina od 65 kanalizacijskih pumpi u Gazi nije radila, rekao je OCHA.

Hrana

OCHA kaže da Gaza ima zalihe pšenice koje bi trebale biti dovoljne za 12 dana, ali jedini operativni mlin u enklavi ne može pretvoriti pšenicu u brašno zbog nestanka struje. Rečeno je da više nema zaliha biljnog ulja, mahunarki, šećera ili riže.

Ljudi su u prosjeku čekali u redu 4 do 6 sati kako bi dobili pola uobičajene porcije kruha.

Humanitarna pomoć

U prosjeku je 500 kamiona hrane i robe ulazilo u Gazu svaki dan prije sukoba. Sav uvoz je zaustavljen nakon 7. listopada i nastavljen tek 21. listopada. Od tada do 10. studenog ukupno je 861 kamion s humanitarnom pomoći prešao u Gazu.

Ekonomija

U zajedničkom izvješću, Gospodarska i socijalna komisija Ujedinjenih naroda za Zapadnu Aziju (ESCWA) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) rekli su 5. studenog da je oko 390.000 radnih mjesta izgubljeno od početka rata.

Društveno-ekonomska situacija u Gazi bila je teška i prije rata, a procjenjuje se da je stopa siromaštva dosegla 61% 2020. U preliminarnoj procjeni, agencije UN-a rekle su da se očekuje porast siromaštva između 20% i 45%, ovisno o trajanju rata. Također predviđaju da će rat koštati Gazu između 4% i 12% bruto domaćeg proizvoda 2023. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG