Linkovi

Bijela kuća: Među američkim taocima Hamasa i trogodišnji dječak


Muškarac u Kelnu posmatra fotografije talaca Hamasa u Izraelu, 8. novembar 2023. (foto AP)
Muškarac u Kelnu posmatra fotografije talaca Hamasa u Izraelu, 8. novembar 2023. (foto AP)

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, o razvoju situacije u Gazi i "hitnim pokušajima" da se oslobde taoci koje drži Hamas, saopštila je Bijela kuća.

Biden je osudio držanje talaca od strane Hamasa, među kojima je i trogodišnji američki državljanin čiji su roditelji ubijeni 7. oktobra.

"Dvojica lidera su se složila da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljeg odlaganja“, navodi se u saopštenju.

Do sada je oslobođeno samo četvero talaca.

Hamas, koji SAD smatraju terorističkom organizacjom, upao je 7. oktobra u Izrael i oteo više od 200 talaca. Ubijeno je više od 1.200 ljudi.

U izraelskom bombardovanju Gaze poginulo je više od 11.000 Palestinaca, od kojih 40 odsto djece, navode lokalne vlasti.

Reuters je prošle nedelje objavio da Katar posreduje između Hamasa i izraelskih zvaničnika oko talaca.

Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je za CNN da su u toku "aktivni, intenzivni pregovori" koji uključuju Izrael, Katar, Egipat i SAD o oslobađanju još talaca.

"Cilj je da uradimo ono što je neophodno za pregovaračkim stolom kako bismo obezbijedili siguran povratak svih talaca, uključujući i Amerikance", rekao je Sullivan za CNN, napominjući da se devetero Amerikanaca vodi kao nestalo.

"Ne znamo njihov status, da li su živi ili mrtvi, ali pokušavamo da obezbijedimo da budu vraćeni."

Najavio je da će Brett McGurk, Bidenov viši savjetnik za Bliski istok, posjetiti Izrael u utorak i sastati se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a planirane su dalje posjete Briselu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru.

Washington je odbacio pozive arapskih lidera i drugih da insistira na tome da Izrael zaustavi napad na Pojas Gaze koji kontroliše Hamas.

U saopštenju Bijele kuće o susretu Bidena sa katarskim šeikom se ne pominje bilo kakva diskusija o prekidu vatre, samo se navodi da su lideri govorili o potrebi "zaštite nevinih civila i pokušajima da se poveća protok humanitarne pomoći u Gazu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG