Linkovi

UN: Odbijamo negiranje genocida, ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca u BiH


Bendera Perserikatan Bangsa-Bangsa di markas besar PBB di New York City, New York, AS, 24 September 2019. (Foto: REUTERS/Yana Paskova)
Bendera Perserikatan Bangsa-Bangsa di markas besar PBB di New York City, New York, AS, 24 September 2019. (Foto: REUTERS/Yana Paskova)

Glasnogovornik Ujedinjenih Nacija, na redovnom brifingu za novinare u New Yorku pitan je o veličanju ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

"Mogu vam reći da odbacujemo bilo koji oblik govora mržnje, poricanje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u Bosni i Hercegovini i drugdje", odgovorio je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik, kao što ćete se sjetiti, u poruci koju je prošle godine izrekao na 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma naglasio je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. To znači priznati da su stravični zločini počinjeni tijekom rata.

Glavni tajnik naglasio je da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni, niti se treba slaviti ideologija počinitelja. Govoru mržnje ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini.", rekao je Dujarric, a izvijestila dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih Nacija Margareth Besheer.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG