Linkovi

Njemačka će Ukrajini isporučiti dodatne raketne sisteme Patriot


Arhiva: Patriot sistemi
Arhiva: Patriot sistemi

Njemačka i Ukrajina dogovorile su se o isporuci Kijevu dodatnih PVO raketnih sistema Patriot, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju u srijedu.

"Danas imamo dobre vijesti iz Njemačke – upravo ono što smo dogovorili sa (njemačkim kancelarom) Olafom Šolcom. Postoje dodatni sistemi Patriot. Hvala vam puno, Olaf, neophodno je za odbranu našeg naroda od ruskog terora", rekao je Zelenskiy .

Ranije u srijedu, Njemačka je objavila svoju odluku da isporuči još dva lansera Patriot u Ukrajinu.

"Ovo će nas definitivno približiti stvaranju punopravnog vazdušnog štita za Ukrajinu. Ovo će pomoći ljudima, gradovima, selima", rekao je Zelenski.

Zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane kao što je Raytheonov Patriot su napravljeni da presreću dolazeće rakete.

Međutim, oni su u nedostatku širom NATO-a jer su mnogi saveznici smanjili broj jedinica protivvazdušne odbrane nakon Hladnog rata.

RAKETNI NAPAD NA ZAPOROŽJE

Dvije osobe su poginule, a sedam je povrijeđeno u raketnom napadu Rusije na ukrajinski grad Zaporožje u srijedu, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Reporter Reutersa na mjestu događaja vidio je radnike hitne pomoći kako podižu tijelo, stavljaju ga na nosila i umotavaju u crnu vreću za tijelo.

Spasioci su prošli kroz ruševine, a vozilo hitne pomoći bilo je parkirano u blizini oštećenih zgrada.

"Čekamo ako pronađu nekoga ispod ruševina", rekao je doktor Vjačeslav. Nije naveo svoje prezime.

Ukrajinski zvaničnici su ranije prijavili tri smrtna slučaja.

"Srećom, jedna osoba je reanimirana. Doktori su na licu mjesta ukazali pomoć policijskim bolničarima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sekretar gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev ranije je rekao da je Rusija pogodila stambeni dio grada. Prema njegovim riječima, na nekoliko zgrada su razbijeni prozori.

Na video snimku koji je objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vidi se dim iz zapaljenih i teško oštećenih zgrada pored crkve.

Andriy Yermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, kasnije je objavio fotografiju na kojoj se vidi da se crkva nalazi u blizini stambenih zgrada. Ukrajina sumnja da je u napadu korištena raketa Iskander, rekao je Yermak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG