Linkovi

SAD: Još 200 miliona dolara pomoći Ukrajini


Američki tenkovi Abrams u bazi u Poljskoj, arhiva
Američki tenkovi Abrams u bazi u Poljskoj, arhiva

SAD obezbjeđuju još 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu za koji se očekuje da će uključiti više raketa za HIMARS i više municije za odbrambene sisteme Patriot, saznaje Glas Amerike.

Dvojica zvaničnika koji su željeli da ostanu anonimni rekli su, uoči objavljivanja novog paketa pomoći ove nedelje, da će takođe biti poslata i oprema za čišćenje mina i protivtenkovsko oružje.

To će biti 44. put kako je predsjednik SAD odobrio izdvajanje za Ukrajinu iz inventara Sekretarijata za odbranu.

Rusija oborila dronove kod Krima i Moskve

Rusija je u četvrtak objavila da je oborila 13 ukrajinskih bespilotnih letelica koje su pokušavale da napadnu Krim i Moskvu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dvije bespilotne letelice pogođene u blizini Sevastopolja na Krimu, a još devet se zakočilo i palo u Crno more.

Jedan dron je oboren dok se približavao ruskoj prijestonici iznad Kaluške oblasti, a drugi iznad prestižnog okruga Odincovo u Moskovskoj oblasti.

„Danas su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letjelicama osujećeni“, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Vazdušni udari dronova u Rusiji su se pojačali otkako je početkom maja uništen dron iznad Kremlja.

Gađani su civilni kvartovi, kao i poslovna četvrt u Moskvi.

Poslednjih dana, ukrajinski čamci sa daljinskim upravljanjem napali su ruski tanker i mornaričku bazu u ruskoj luci Novorosijsk na Crnom moru.

Ukrajina obično ne komentariše ko stoji iza napada na rusku teritoriju, iako su zvaničnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

Njujork tajms je u maju izvijestio da obaveštajne agencije SAD vjeruju da ukrajinski špijuni ili vojna obaveštajna služba stoje iza napada dronom na Kremlj.

XS
SM
MD
LG