Linkovi

Ukrajinski vojnici reaguju na moguću smjenu generala Zalužnjeg


Ukrajinski general Valerij Zalužnji
Ukrajinski general Valerij Zalužnji

Ukrajinski vojnici koji se bore na istočnom frontu sa skepticizmom su reagovali na komentare predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je nagovijestio moguće promjene na najvišim vodećim pozicijama, uključujući vojsku.

U nizu intervjua koje je obavila novinska agencija Reuters, neki komandanti jedinica na terenu rekli su da eventualno otpuštanje generala Valerija Zalužnjeg u ovom trenutku ne bi bilo prikladno. Zalužnji je najviši ukrajinski vojni komandant.

"Najpopularniji (komandanti) su oni koji su ovdje i koji se bore uz momke, koji sjede u rovovima", rekao je 31-godišnji komandant protutenkovske jedinice koji je tražio da ga se predstavi njegovim pozivnim znakom Tigar.

Tigear je dodao da bilo ko bi ga zamijenio osigurati dolazak svježe zamjenske trupe i veću zalihu dronova - oboje je tražio Zalužnji.

Drugi vojnik je rekao: "Ako naša vlada želi nekoga promijeniti, ove promjene bi trebale samo poboljšati stvari, a ne pogoršati."

Prema anketi Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju iz decembra 2023, 72% Ukrajinaca negativno bi gledalo na smjenu Zalužnjeg, a samo 2% pozitivno.

U intervjuu za italijansku državnu televiziju Rai News 24 u nedjelju, Zelenski je rekao: "Resetovanje je neophodno", dok razmatra ko bi bili najbolji ljudi za vođenje različitih sektora u Ukrajini.

"Ako želimo da pobijedimo, moramo svi gurati u istom pravcu, uvjereni u pobjedu. Ne možemo biti obeshrabreni, pustiti ruke da padnu. Moramo imati pravu pozitivnu energiju", rekao je on.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kritizirao je mogućnost otpuštanja Zalužnjeg, rekavši da zbog generalovog rukovodstva da "mnogi Ukrajinci zaista vjeruju oružanim snagama".

"Danas je trenutak kada bi politika mogla prevladati nad razumom i interesima zemlje", rekao je Kličko na društvenim mrežama.

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine je glasan kritičar Zelenskog. Predsjedništvo je zauzvrat optužilo Kličkovu kancelariju za neefikasnost.

Pozivajući se na izvještaje ukrajinskih i zapadnih medija, Associated Press prenosi da je Zelenski zatražio od Zalužnog da podnese ostavku prošle sedmice, ali je general odbio. Zalužnji nije javno komentarisao ove izvještaje.

Tenzije između njega i predsjednika rastu otkako dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva, koja je pokrenuta u junu uz pomoć niza zapadnog oružja, nije uspjela proizvesti velike teritorijalne dobitke u područjima pod ruskom okupacijom, što je razočaralo saveznike.

Ukrajinski predsjednik je također bio u suprotnosti sa Zalužnijevim zalaganjem za široko regrutiranje vojske do 500.000 tokom 2024. godine.

Ali vojnici u regionu Donjecka, od kojih su mnogi dobrovoljci, rekli su Reutersu da više ne žele preuzeti cijeli teret sukoba.

"Mobilizacija je neophodna, jer nemamo dovoljno ljudi, neprijatelj ima veliku prednost nad nama po broju vojnika", rekao je vojnik po imenu Ihor.

Tiger je procijenio da je 60%-70% prvobitne 59. brigade još uvijek služ, ali da nije mogao popuniti sve praznine koje su ostale zbog pogibije, ranjavanja ili drugih razloga.

Mikola, 59, rekao je da će otići kući kada napuni 60 godina, u skladu sa sadašnjim pravilima i dodao da se saosjeća prema mlađim vojnicima koji nemaju tu mogućnost.

"Svi moraju shvatiti da je cijela Ukrajina u ratu, a ne samo oni koji su se borili posljednje dvije godine", rekao je on.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG