Linkovi

Zelenski razmišlja o smjeni nekoliko visokih zvaničnika


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je liniju fronta 4. februara 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je liniju fronta 4. februara 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da razmišlja o smjeni nekoliko visokih dužnosnika, i to ne samo u vojsci, kako bi postavio najbolje ljude na čelu Ukrajine.

U intervjuu koji je u nedjelju emitirala italijanska državna televizija RAI, Zelenski je rekao da je "resetiranje neophodno".

"Govorim o smjeni jednog broja državnih čelnika, ne samo u sektoru vojske. Razmišljam o tome... To je pitanje za cijelo rukovodstvo zemlje", rekao je Zelenski.

Kruže glasine da se ukrajinski predsjednik sprema smijeniti svog glavnog vojnog načelnika, generala Valerija Zalužnjeg. Kako prenosi Reuters, dvojica muškaraca su navodno bili u sukobu oko pravca rata u Ukrajini.

"Ako želimo da pobijedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, ne možemo da budemo obeshrabreni, moramo imati pravu i pozitivnu energiju, negativnosti moramo ostaviti kod kuće", rekao je Zelenski.

Prošlog novembra Zelenski je zamjerio Zalužnjiju što je jednom zapadnom mediju rekao da je rat u Ukrajini ušao u novu fazu iscrpljivanja.

Međutim, uklanjanje "gvozdenog generala", kako je izuzetno popularan Zalužnji dobio nadimak, moglo bi naštetiti moralu ukrajinskih trupa koje se bore da zadrže položaje duž više od 1.000 kilometara linije fronta protiv ruskih snaga, navodi Reuters.

Ranije u nedjelju, Zelenski je posjetio ukrajinske trupe na jugoistočnom frontu.

Tokom radne posjete, Zelenski je dodijelio medalje pilotima i informiran je o nizu ruskih napada na ciljeve u Dnjepropetrovskoj regiji i o tome kako koristiti zapadne i hibridne sisteme protuzračne odbrane za zaštitu ukrajinskog neba.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je pohvalio trupe zemlje što se tako hrabro bore na linijama fronta i rekao da Ukrajina radi na poboljšanju sposobnosti obaranja projektila i dronova.

"Naše zračne snage, mobilne streljačke grupe, svi koji se bore protiv ruskog zračnog terora posebno zaslužuju našu zahvalnost i dodatno pojačanje. U tom cilju pripremamo nove razgovore sa našim partnerima", rekao je on.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG