Linkovi

Ministar energetike: Ukrajina ima dovoljno energetskih resursa da preživi zimu


ilustracija
ilustracija

Ukrajina će imati dovoljno energetskih resursa da prebrodi nadolazeću zimu, ali očekivani porast ruskih napada može poremetiti mreže snabdijevanja, rekao je u subotu kasno u subotu ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

"Imamo dovoljno energetskih resursa, u tom pogledu osjećamo se mirno", rekao je Galuščenko ukrajinskoj javnoj televiziji. "Pitanje je koliko budući napadi mogu uticati na zalihe."

U proteklih nekoliko sedmica Rusija je napala ukrajinsku infrastrukturu 60 puta, rekao je Kijev u srijedu, izazivajući zabrinutost da je Moskva možda već počela ciljati elektroenergetsku mrežu za drugu zimu u ratu.

Prošle zime hiljade ruskih dronova i projektila pogodile su elektroenergetsku infrastrukturu, uzrokujući velike nestanke struje.

Galuščenko je rekao da Ukrajina očekuje da će Rusija ponovo pokrenuti masovne napade dronovima i projektilima na energetsku infrastrukturu kada temperature padnu i ostanu ispod nula stepeni Celzijusa.

„Niska temperatura, naravno, dodatno šteti“, rekao je Galuščenko. "Svaka temperatura ispod nule već povećava rizik."

Do sada je ove jeseni u Ukrajini bilo neuobičajeno toplo vrijeme, ali se očekuje pad temperatura ispod nula stepeni Celzijusa u Kijevu i drugim mjestima u narednoj sedmici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG