Linkovi

Rusija obnovila raketne napade na Kijev, udara na istok i jug Ukrajine


Ruski raketni napad na Kijev
Ruski raketni napad na Kijev

Rusija je u subotu pokrenula raketni napad na glavni grad Ukrajine Kijev i obližnji region po prvi put u posljednjih nekoliko sedmica i gađala istok i jug zemlje dronovima, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Serhiy Popko, načelnik vojne uprave grada Kijeva, rekao je da je ruska balistička raketa lansirana prema glavnom gradu oko 08:00 (06:00 GMT).

"Nakon duge pauze od 52 dana, neprijatelj je nastavio raketne napade na Kijev", rekao je Popko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Projektil nije stigao do Kijeva, vazdušni branioci su ga oborili dok se približavao glavnom gradu."

Popko je rekao da u glavnom gradu nije bilo žrtava niti veće štete.

Ruslan Kravčenko, regionalni guverner regiona centralnog Kijeva, rekao je da je oštećeno pet privatnih kuća i nekoliko komercijalnih zgrada u toj oblasti. Rekao je da su dvije ruske rakete pogodile polje između naselja.

Ukrajinski zračni branioci oborili su i 19 dronova "Šahed" iranske proizvodnje od 31 koje su lansirale ruske snage u noćnom napadu na južne i istočne regije, navodi se u saopćenju zrakoplovnih snaga.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da je južni region napadnut projektilima i dronovima u petak uveče i tokom noći. U udarima su ranjene tri osobe i oštećeni objekti lučke infrastrukture, rekao je on ne iznoseći više detalja.

Rusija je intenzivirala svoja bombardovanja ukrajinskih luka, uključujući Odesu, i žitne infrastrukture od jula kada se Moskva povukla iz Crnomorske inicijative za žito, ratnog sporazuma koji je omogućio da ukrajinski izvoz stigne do mnogih zemalja koje su suočene s prijetnjom gladi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG