Linkovi

Žestoka bitka za Sjeverodonjeck, Kijev traži oružje dugog dometa


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u poseti vojnicima u regionu Harkova, 29. maj 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u poseti vojnicima u regionu Harkova, 29. maj 2022.

Ukrajinske snage pokušavaju da spriječe da Sjeverodonjeck, najveći grad koji i dalje kontrolišu u oblasti Luganska, padne u ruke ruskih snaga. Granatiranje je u nedjelju bilo toliko jako da, kako kaže lokalni guverner Serhij Gajdaj, nije bilo moguće procijeniti ni štetu, ni da li ima žrtava.

Ruske snage pojačale su u nedjelju napade na ukrajinski grad Sjeverodonjeck nakon tvrdnji da su zauzele obližnji Liman. Kijev tvrdi da se bitka za Liman nastavlja i istovremeno, poziva Zapad da Ukrajini dostavi oružje većeg dometa.

Ruske snage djeluju da su blizu zauzimanja čitavog regiona Luganska, što je jedan od ratnih ciljeva koje je Kremlj postavio nakon što je odustao od napada na Kijev.

Stambena zgrada u Bakmutu, istočnoj Ukrajini, srušena u ruskom bombardovanju
Stambena zgrada u Bakmutu, istočnoj Ukrajini, srušena u ruskom bombardovanju

Zelenski na terenu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske trupe u oblasti Harkova. To je ujedno i prvi put da je predsjednik napustio Kijev otkako je počeo rat 24. februara.

"Rizikujete svoje živote za sve nas i za ovu zemlju", rekao je vojnicima na terenu.

Ukrajinske trupe uspjele su da potisnu ruske snage iz oblasti Harkova, ali je grad ponovo pod žestokom artiljerijskom paljbom ove nedjelje.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak ponovio je poziv Zapadu da Kijevu dostavi višecijevne bacače raketa velikog dometa američke proizvodnje. Američki zvaničnici rekli su Reutersu da se takvi sistemi aktivno razmatraju, a odluka je moguća u narednim danima.

„Teško je boriti se kada si napadnut sa 70 kilometara i nemaš čime da uzvratiš... potrebno nam je efikasno oružje“, napisao je Podoljak na Twitteru.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se nada da će saveznici Ukrajine obezbjediti potrebno oružje i dodao da očekuje „dobre vijesti“ ove nedelje.

Zelenski je rekao da je vojna situacija u Donbasu veoma komplikovana, dodajući da je odbrana na brojnim mjestima, uključujući Sjeverodonjeck i Lisičansk, u prekidu.

"Tamo je neopisivo teško. I zahvalan sam svima koji su izdržali ovaj nalet", rekao je on.

Zelenski je rekao da vjeruje da bi Rusija pristala na pregovore ako bi Ukrajina mogla da povrati svu teritoriju koju je izgubila od početka invazije 24. februara.

"Ne vjerujem da možemo da obnovimo svu našu teritoriju vojnim putem. Ako odlučimo da idemo tim putem, izgubićemo stotine hiljada ljudi", rekao je on.

U diplomatskim pokušajima da riješe krizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Sholz razgovarali su u subotu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oni su ga pozvali da ukine rusku blokadu luke Odesa kako bi omogućio ukrajinski izvoz žitarica. Kremlj je rekao da im je Putin rekao da je Moskva spremna da razgovara o načinima da se Ukrajini omogući da nastavi isporuke žita iz crnomorskih luka.

Ukrajina je veliki izvoznik žitarica, a blokade bi mogle da pogoršaju krizu sa hranom u svijetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG