Linkovi

Kremlj: Dvojica zarobljenih američkih državljana ugrožavali su ruske vojnike


Arhiva - Portparol Kremlja Dimitri Peskov, na konferenciji za novinare u Moskvi, 23. decembra 2021.
Arhiva - Portparol Kremlja Dimitri Peskov, na konferenciji za novinare u Moskvi, 23. decembra 2021.

Dvojica Amerikanaca uhapšenih u Ukrajini, dok su se borili na ukrajinskoj strani u ratu, bili su plaćenici koji su ugrozili živote ruskih vojnika i trebalo bi da budu odgovorni za svoja djela, saopštio je Kremlj u ponedjeljak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koga je intervjuisala američka televizijska mreža NBC, takođe je rekao da je američka košarkaška zvijezda Britni Grajner, koja je zadržana u Rusiji više od dva mjeseca, kriva za krivična djela u vezi sa drogom, a ne kao talac.

Komentari Peskova bili su prvo formalno priznanje da su dvojica muškaraca, identifikovana u američkim izvještajima kao Endi Hajn (27) iz Hartsela u Alabami, i Aleksandar Druk (39) iz Taskaluse u Alabami, zadržani i pod istragom.

"Oni su vojnici avanturisti. Umiješani su u ilegalne aktivnosti na teritoriji Ukrajine. Umiješani su u pucanje i granatiranje našeg vojnog osoblja. Dovodili su im živote u opasnost", rekao je Peskov.

"I oni treba da odgovaraju za te zločine koje su počinili. Ti zločini moraju biti istraženi… Jedino što je jasno je da su počinili zločine. Oni nisu u ukrajinskoj vojsci. Ne podliježu Ženevskim konvencijama".

Članovi porodica rekli su prošle nedelje da su dvojica muškaraca otišli u Ukrajinu kao borci dobrovoljci i da su nestali.

Ruski mediji su prošle nedelje emitovali njihove slike snimljene dok se bore za Ukrajinu. Peskov je u utorak rekao da ne zna gdje se nalaze američki državljani, ali u obraćanju novinarima u Moskvi nije isključio mogućnost da bi mogli da budu osuđeni na smrt ako im bude suđeno na separatističkoj teritoriji u Ukrajini.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac već su osuđeni pred sudom pod jurisdikcijom separatista u Donjecku na osnovu toga da su bili plaćenici i da ne podliježu Ženevskim konvencijama koje regulišu prava ratnih zarobljenika.

Kijev je osudio sudsku presudu kao neovlaštenu i rekao da su borci pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i da stoga podliježu zaštiti Ženevskih konvencija.

Moskva svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i njeni saveznici na Zapadu kažu da su optužbe za fašizam neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Tužba protiv Grajner

Peskov je rekao da je Grajner, koja je došla da promoviše košarku u Rusiji, krivično gonjena po zakonima koji zabranjuju uvoz droge.

"Rusija nije jedina zemlja na svijetu koja ima prilično stroge zakone u tom smislu... oni se gone po zakonu. Ne možemo ništa da uradimo povodom toga", rekao je Peskov za NBC.

On se "snažno ne slaže" sa bilo kakvom predstavom da je Grajner, koja je stigla u Rusiju u februaru, držana kao talac.

"Ne možemo je nazvati taocem. Zašto da je zovemo taocem?" rekao je. "Prekršila je ruski zakon i sada je krivično gonjena. Ne radi se o tome da je talac.

Ruski carinski zvaničnici kažu da su u prtljagu Grajnerove pronađeni kertridži koji sadrže ulje hašiša.

Američki State Department je u maju utvrdio da je Grajnerova pogrešno privedena i dodijelio diplomate da rade na njenom oslobađanju. Njena supruga Šerel Grajner rekla je da je politički pion.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG