Linkovi

Zelenskyy: Rusija priprema napad na nuklearnu elektranu Zaporožje


Pogled prikazuje nuklearnu elektranu Zaporizhzhia s obale rezervoara Kakhovka u Nikopolju
Pogled prikazuje nuklearnu elektranu Zaporizhzhia s obale rezervoara Kakhovka u Nikopolju

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je u četvrtak kako vjeruje da se Rusija priprema za napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu, najveće nuklearno postrojenje u Europi.

"Potpuna deokupacija nuklearne elektrane Zaporizhzhia je neophodna", rekao je predsjednik u svom dnevnom obraćanju. “Svatko tko zatvara oči pred ruskom okupacijom takvog objekta, pred ruskim miniranjem teritorija i objekata nuklearne elektrane, zapravo pridonosi ne samo ovom ruskom zlu, nego i teroru općenito.

Zelenskyy je upozorio na strašne posljedice takvog napada. "Očito, radijacija ne pita tko je neutralan i može doprijeti do bilo koga u svijetu", rekao je ukrajinski čelnik.

Ruski dužnosnici rekli su u četvrtak da je u zračnim napadima ukrajinskih snaga tokom noći oštećen most koji povezuje poluotok Krim s regijom Kherson u južnoj Ukrajini.

Čongarski most jedna je od rijetkih ruta koje ruske snage koriste za kretanje između Krima i drugih dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom. Rusija je okupirala Krim otkako ga je anektirala 2014. u potezu koji je odbacila većina međunarodne zajednice.

Ruska državna novinska agencija RIA-Novosti izvijestila je da su istražitelji rekli da su na most ispaljena četiri projektila i da se na ostacima jednog od njih vidi da je francuske proizvodnje. Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da šteta na mostu nije velika i da bi se vjerojatno mogla popraviti za nekoliko dana.

Kao što to često biva, Ukrajina nije potvrdila odgovornost za napad, a glasnogovornik odbrane rekao je samo: "Ako su zvijezde upaljene, to znači da je učinjeno s razlogom, zar ne? Možemo samo reći da će biti nastavka ."

Rusija i Ukrajina kontroliraju različite dijelove pokrajine Herson, žarišta borbi tijekom protuofanzive Kijeva usmjerene na ponovno zauzimanje teritorija pod kontrolom Rusije.

Sve u svemu, čini se da se protuofanziva odvija sporo. Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da je ukrajinska vojska u posljednje dvije sedmice napredovala sedam kilometara i ponovno zauzela teritorij koji uključuje osam sela.

"Kao što je predsjednik Ukrajine [Volodymyr Zelenskyy] jučer rekao, protuofanziva nije holivudski film. To nije laka šetnja", rekao je Shmyhal novinarima na konferenciji o oporavku Ukrajine u Londonu.

"Protuofanziva je niz vojnih operacija", rekao je. "Ponekad je ofanzivna, ponekad odbrambena. Ponekad mogu biti taktičke pauze. Nažalost, tokom naših priprema za ovu protuofanzivu, i Rusi su se pripremali. Dakle, ima toliko minskih polja, koja stvarno usporavaju."

"Mi ne dovodimo naše ljude u vatru ovog rata kao što to Rusi (rade). … Izvest ćemo vrlo pametne ofanzivne operacije i zbog toga će trebati vremena", rekao je premijer. "Svi trebamo imati strpljenja i vidjet ćemo rezultate."

XS
SM
MD
LG