Linkovi

Ruski zvaničnici: Ukrajina napala ključni most između kopna i Krima


arhivska fotografija, most pema Krimu
arhivska fotografija, most pema Krimu

Ukrajinski raketni napad pogodio je most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s poluostrvom Krim, prisiljavajući saobraćaj da bude preusmjeren na drugu rutu, rekli su u četvrtak zvaničnici u oba regiona koje je imenovala Rusija.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je put oštećen, ali nema izvještaja o žrtvama. Rekao je da su projektili Storm Shadow vjerovatno korišteni za napad.

Guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se saobraćaj preko mosta mogao nastaviti.

Poznat kao "kapija Krima", most Čongar je jedan od nekolicine mostova koji povezuju Krim - koji je Rusija pripojila 2014. - sa kopnom. Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluostrvo i kontinent.

Preuzimanje kontrole nad regionom od zapadne obale Azovskog mora do istočne obale rijeke Dnjepar, bio je jedan od ključnih uspjeha Moskve do sada u ratu, jer je to značilo da Krim više nije odsječen od drugih teritorija pod ruskom kontrolom.

Uništavanje ovih veza moglo bi Ukrajini dati prednost u ponovnom preuzimanju poluostrva i polugu u svim budućim pregovorima.

Ukrajinski zvaničnici su izvijestili o napadu dronom tokom noći na lučki grad Odesu, gdje je uništeno skladište. Rakete su takođe pogodile i stambeno područje u centralnom regionu Krivog Roga, a bilo je i granatiranja i bombardovanja duž linija fronta, rekli su.

Ukrajinske trupe su imale djelimičan uspjeh u pravcu Rivnopolja i Staromajorske u Donjeckoj oblasti i držale su se na svom uspjehu, rekao je Andrij Kovaljev, glasnogovornik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Limana, ukrajinske trupe su izvele ofanzivne akcije i u pravcu naselja Bilogorivka i Dibrova, rekao je Kovalev i dodao da su postigle delimičan uspjeh i da su se ukopale kako bi zadržale svoje pozicije.

Ukrajinske trupe takođe se odupiru ruskim napadima u oblastima Lyman, Bakhmut, Avdiivka i Mariynka.

„Naročito teške borbe se nastavljaju u pravcu Limanskog u oblastima sjeverozapadno od Dibrove, u blizini šumarstva Serebrjanska i sjeverno od Hrihorivke u Donjeckoj oblasti.

XS
SM
MD
LG