Linkovi

Zelenski: "Ofanziva sporija nego što bi željeli. Rat nije holivudski film"


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je napredak u kontraofanzivi protiv ruskih snaga "sporiji od željenog", ali da Kijev neće biti pod pritiskom da je ubrza dok se vojnici kreću kroz opasna minska polja.

"Neki ljudu vjeruju da je ovo holivudski film i očekuju trenutne rezultate. Nije. Životi ljudi su u pitanju", rekao je Zelenski u intervjuu za britanski BBC.

Ukrajina je saopštila da je u prvoj kontraofanzivi za sedam mjeseci ponovo uspostavljena kontrola nad osam sela.

Međutim, njene snage još nije uspjele da probiju glavne odbrambene linije koje je Rusija mjesecima utvrđivala. Vjeruje se da je Kijev angažovao 12 brigada sa hiljadama vojnika za napad, od kojih se većina još nije pridružila borbama.

Izvještači agencije Reuters obišli su pojedina sela, u koja su ušle ukrajinske snage, i potvrdili napredak od nekoliko kilometara. Moskva navodi da odbija ukrajinsko napredovanje od početka juna.

Zelenski je, kako prenosi BBC, rekao da vojska ne napreduje lako zašto što su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

"Šta god bi neki željeli, uključujući i pokušaje da se na nas izvrši pritisak, uz svo dužno poštovanje, napredovaćemo na ratištu onako kako smatramo da je najbolje", rekao je ukrajinski lider.

Nakon ranih uspjeha, Kijev tvrdi da je vratio kontrolu nad samo jednim dodatnim selom tokom protekle nedelje, Pjatihatka. Zvaničnici su u srijedu saopštili da snage na jugu uglavnom konsoliduju ranije uspjehe, dok trupe na istoku odbijaju ruske napade.

"Bili su djelimično uspješni tokom proteklog dana, konsolidovali su se na granicama koje su dostigli", rekla je zamjenica ministra odbrane Hana Malijar.

Zelenski je govorio za BBC u trenutku kada se u Londonu održava konferencija na kojoj bi saveznici trebalo da obećaju ekonomsku i pomoć za obnovu, vrijednu više milijardi dolara.

Vašington je ponudio milijardu 300 miliona. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je na konferenciji da se Kijev nada da će na konferenciji biti prikupljeno 6 milijardi dolara.

Zapadne zemlje su Ukrajini već dale desetine milijardi dolara vojne pomoći, uključujući stotine tenkova i oklopnih vozila koje ukrajinske snage koriste u kontraofanzivi.

Obje strane intenzivirale su napade raketama i dronovima. Rusija je u srijedu saopštila da je oborila dronove koji su dostigli region oko Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da postoji "pauza" u ukrajinskoj kontraofanzivi, i da je Kijev pretrpio teške gubitke, i u ljudstvu i opremi, u napadima na jugu.

Nove sankcije protiv Rusije

Članice Evropske unije u srijedu su postigle saglasnost o još jednom paketu sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

"Ambasadori EU danas su usaglasili 11.paket sankcija protiv Rusije. Paket obuhvata mjere čiji cilj je sprječavanje izbjegavanja sankcija", tvitovalo je švedsko predsjedništvo.

Novim paketom mjera zabranjen je tranzit, kroz Rusiju, proizvoda i tehnologije koje bi mogla da upotrijebi ruska vojska ili koji bi mogli da pomognu njenom odbrambenom i bezbjednosnom sektoru.

Takođe se ruskim medijima, koje kontroliše država, prodružava suspenzija dozvola za emitovanje na prostoru EU.

Na spisak sankcionisanih je takođe dodata 71 osoba i 33 entiteta, čija će imovina u EU biti zamrznuta, između ostalog, i zbog ilegalne deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će novi paket kaznenih mjera "zadati dodatni udarac Putinovoj ratnoj mašini, pooštravanjem restrikcija na izvoz, i sankcionisanjem entiteta koji podržavaju Kremlj.

“Naše sredstvo protiv izbjegavanja sankcija spriječiće Rusiju da se domogne proizvoda koji su pod sankcijama", rekla je fon der Lajen

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG