Linkovi

Ukrajina: Američki i njemački sistemi protivvazdušne odbrane "veoma efikasni"


Ilustracija
Ilustracija

Ukrajina bilježi "značajne rezultate" američkih i njemačkih sistema protuzračne odbrane, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski, uprkos talasima ruskih zračnih udara za koje Kijev kaže da su ciljali civile i stambene zgrade.

Rusija je izvijestila da je oborila dron koji je krenuo ka Moskvi u trećem takvom napadu u sedmici, dok su zvaničnici s obje strane rekli da je Ukrajina pogodila dva mosta koja povezuju Krim s kopnom.

Obje zemlje pojačale su napade na trupe, oružje i infrastrukturu dok Ukrajina nastoji izbaciti ruske snage koje su se ukopale u južnoj i istočnoj Ukrajini od njihove invazije prošle godine.

Šef Krima kojeg je imenovala Moskva rekao je da je most Čonhar na poluostrvu, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine, oštećen raketnim udarom. Još jedna od tri putne veze između Krima i ruskih okupiranih dijelova kopnene Ukrajine, u blizini grada Heničeska, granatirana je, a civilni vozač je ranjen, rekao je zvaničnik kojeg je imenovala Moskva.

U svom noćnom video obraćanju u nedjelju, Zelenskiy je rekao da su se napredni sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući Patriot proizveden u SAD-u i njemački IRIS-T, pokazali "veoma efikasnim" i da su "već dali značajne rezultate".

Zelenski je rekao da je Ukrajina oborila značajan dio ruskih zračnih napada tokom protekle sedmice, koji su uključivali 65 projektila različitih vrsta i 178 jurišnih dronova, uključujući 87 Shaheda.

Ukrajinska vojska je kasnije saopštila da je Rusija lansirala 30 projektila i 48 vazdušnih udara.

"Nažalost, među civilnim stanovništvom ima žrtava i ranjenih. Uništeni su stambeni objekti i druga civilna infrastruktura", navodi se u saopćenju vojske.

Napadi su uslijedili nakon, kako je Zelenskiy rekao, bombaškog napada kasno u subotu na centar za transfuziju krvi u gradu Kupiansk, oko 16 km od fronta u istočnoj regiji Harkov. On je napad opisao kao ratni zločin. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj.

Rusija poriče da je namjerno gađala civile ili vojne bolnice u svojoj invaziji na Ukrajinu, koja je ubila hiljade ljudi, iskorijenila milione i uništila gradove.

MASOVNE ŽRTVE

U Rusiji je moskovski aerodrom Vnukovo obustavio letove u nedjelju, navodeći neutvrđene razloge van njegove kontrole. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je dron oboren južno od glavnog grada.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je izvelo uspješne napade na ukrajinske vazdušne baze u zapadnoj oblasti Rivne i Hmeljnicki i južnoj oblasti Zaporožja. Rečeno je da je njihova vojska pokrenula grupni napad koristeći precizno oružje dugog dometa i da su svi ciljevi neutralisani.

Zamjenik guvernera regije Hmeljnicki Serhiy Tiurin rekao je da je među ciljevima bio vojni aerodrom u Starokostijantinovu. On je rekao da je većina projektila oborena, ali je eksplozijama oštećeno nekoliko kuća, ustanova kulture i autobuska stanica, a požar je izbio i na silosu za žito.

Ukrajina je dva mjeseca u iscrpljujućoj kontraofanzivi kako bi pokušala potisnuti ruske snage koje zauzimaju skoro petinu njene teritorije.

Pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak okarakterisao je ruske raketne napade tokom vikenda kao odgovor na pokušaje Ukrajine prema zemljama globalnog juga koje su oklijevale da zauzmu stranu u sukobu koji je naštetio globalnoj ekonomiji.

Visoki zvaničnici iz oko 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju, održali su razgovore o sukobu u Saudijskoj Arabiji u subotu i nedjelju, ali sastanak je završen bez konkretnih radnji osim posvećenosti daljnjim konsultacijama.

Sastanak je bio dio diplomatskog napora Ukrajine da izgradi podršku izvan svojih ključnih zapadnih pristalica. Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak rekao je da su razgovori bili vrlo produktivni, ali nije iznio detalje.

Rusija nije prisustvovala. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov rekao je da sastanak odražava "osuđene napore" Zapada da mobilizira zemlje u razvoju iza Zelenskog.

XS
SM
MD
LG