Linkovi

Ruski tanker pogođen blizini Krimskog mosta nakon ukrajinskog napada na pomorsku bazu


Satelitska fotografija Planet Labs PBC-a prikazuje oštećeni ruski desantni brod Olenegorski Gornjak iz kojeg curi nafta dok je bio usidren u Novorossiysku, Rusija, 4. august 2023.
Satelitska fotografija Planet Labs PBC-a prikazuje oštećeni ruski desantni brod Olenegorski Gornjak iz kojeg curi nafta dok je bio usidren u Novorossiysku, Rusija, 4. august 2023.

Ruski pomorski zvaničnici potvrdili su u subotu da je ukrajinski napad dronom oštetio ruski tanker u blizini strateškog mosta koji povezuje Krim sa kopnom Rusije, obustavljajući saobraćaj i usluge trajektnog transporta.

Prema izvještajima ruskih medija, tanker se približavao Kerčkom moreuzu koji povezuje Crno i Azovsko more, kada su ga pogodile ukrajinske bespilotne letjelice.

"SIG tanker je zadobio rupu u strojarnici u blizini vodene linije na desnoj strani, preliminarno kao rezultat napada morske bespilotne letjelice", navela je ruska Federalna agencija za pomorski i riječni promet u izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vijest o napadu dolazi nakon što je bespilotnim letjelicama oštećen ruski ratni brod Olenegorski Gornjak u crnomorskoj pomorskoj bazi.

Ukrajinske snage rekle su da probijaju rusku južnu liniju obrane, izvijestila je u petak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Ona kaže da Ukrajina daje prioritet svojim protuofanzivnim operacijama na jugu zemlje, dok je za Rusiju fokus istok.

Većina ruskih resursa trenutno je koncentrirana u blizini Kupianska, u Harkovskoj oblasti, dok Moskva nastoji vratiti teritorije koje su ukrajinske snage oslobodile prošle jeseni, rekla je Maliar.

"Za njih je to važno i s moralnog i s vojnog gledišta", dodala je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG