Linkovi

Škole i obrazovanje uništeni u ratnim zonama u Ukrajini


Ova škola je djelimično uništena nakon ruskog napada, Chasiv Yar, Ukrajina, 3. aprila 2023. (Yan Boechat/VOA)
Ova škola je djelimično uništena nakon ruskog napada, Chasiv Yar, Ukrajina, 3. aprila 2023. (Yan Boechat/VOA)

Za mnoge đake koji žive u blizini borbenih zona u Ukrajini, obrazovanje je postalo skoro nemoguće.

Svaka škola u gradu Limanu u Ukrajini je oštećena, a mnoge su uništene. Jedna je pogođena prije nego što je taj grad zauzela Rusija u maju 2022. i zatvorena je od kada je Ukrajina povratila grad, četiri mjeseca kasnije.

Zahar i Maksim, koji su pohađali tu školu, prisjećaju se vremena provedenog u njoj.

"Tu smo trčali duge i kratke razdaljine na časovima fizičkog. Ovdje smo igrali fudbal. Na drugom spratu je bila kafeterija. Na prvom spratu je bila soba za okupljanje. Tu smo dolazili. U podrumu smo imali časove industrijske umjetnosti i zdravstvenog."

Kako se borbe ponovo približavaju Limanu, sa napadom u kojem je ubijeno osam civila početkom jula, djeca kažu da se suočavaju sa još jednom godinom online obrazovanja koje je počelo sa pandemijom. Lokalni lideri kažu da volonteri obezbjeđuju neke potrebne stvari i internet veze.

Nadija Didenko, iz gradske vlade Limana, kaže da "oni nisu dovoljni ali da su im obezbijedili laptopove, tablete, štampače i pisaće materijale, ali je bilo veoma, veoma teško."

Međutim, đaci kažu da su zalihe beskorisne dok se bitke približavaju, s obzirom da internet padne ili je dostupan samo u bolnicama ili vojnim bazama. Ukrajinska vlada kaže da su hiljade škola oštećene u ratu, a stotine uništene.

Online učenje pod ovim uslovima je bolje nego nikakvo obrazovanje, ali jedva, kaže Zahar: "Radije ću učiti u školi nego online. Preko telefona, ponekad tema nije ni jasna. U školi će ti sve objasniti, pokazati, a ti ćeš da zapišeš stvari, ideš na tablu, odgovaraš na pitanja."

Drugi navode da zaboravljaju više iz svojih školskih dana, nego što trenutno uče. U Limanu živi nešto više od 500 djece koja se bore da dobiju obrazovanje, pošto je većina porodica odavno napustila to područje.

Širom Ukrajine obrazovanje više miliona djece je narušeno. Milioni djece su također napustili zemlju, a više od 500 je poginulo.

XS
SM
MD
LG