Linkovi

SAD: 2,1 milijarda dolara za podsticaj prehrambenog sistema


ARHIVA - Kombajn žanje sojinu sačmu na njivi u Sijuks Folsu, u Južnoj Dakoti, 1. oktobra 2013. (Foto: AP/Carson Walker)
ARHIVA - Kombajn žanje sojinu sačmu na njivi u Sijuks Folsu, u Južnoj Dakoti, 1. oktobra 2013. (Foto: AP/Carson Walker)

Bidenova administracija objaviće da izdvaja više od 2,1 milijardu dolara za otklanjanje slabosti u sistemu snabdijevanja hranom u zemlji, koji su se pojavili tokom pandemije COVID19 i poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Američki sekretar za poljoprivredu Tom Vilsak će tokom govora na Univerzitetu Georgetown predstaviti novo finansiranje, osmišljeno da poboljša konkurenciju u preradi i distribuciji hrane, poveća pristup zdravoj hrani i proširi tržišta za farmere.

Bolesti radnika i drugi poremećaji tokom pandemije COVID19 uzrokovali su kašnjenja i zastoje u lancu snabdijevanja hranom, a ruska invazija je dovela do viših cijena poljoprivrednih resursa i prehrambenih proizvoda, što ukazuje da američku privredu hrane treba učiniti snažnijom, rekao je Vilsak Reutersu uoči govora.

"Da bismo mogli da se nosimo sa budućim poremećajima, bilo budućim pandemijama ili nečim drugim, potreban nam je otporniji sistem", rekao je on. "Otporniji sistem je sistem koji ima opcije".

Investicije, povučene iz Zakona o Američkom planu spasavanja i drugih zakona o pomoći, uključiće 900 miliona dolara za obuku radne snage u preradi hrane i infrastrukturu lanca snabdijevanja, 550 miliona dolara za mala preduzeća koja se bave hranom i smanjenje rasipanja hrane, 375 miliona dolara za projekte organske i urbane poljoprivrede i 370 miliona dolara za povećanje javnog pristupa zdravoj hrani.

Vilsack je rekao da će Sekretarijat za poljoprivredu sarađivati sa Kongresom na obezbjeđivanju dugoročnijeg finansiranja za nove i proširene programe putem novog zakona o farmi i narednog procesa izdvajanja.

Saslušanja za prijedlog zakona o farmama iz 2023. su već u toku i pregovori će vjerovatno početi ozbiljno na sljedećoj sjednici, rekli su zagovornici te politike Reutersu. Zakon o poljoprivredi se obično donosi svakih pet godina.

Sekretarijat za poljoprivredu je ranije obećao 775 miliona dolara tehničke pomoći, kredita i grantova za nezavisne fabrike za preradu mesa i živine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG