Linkovi

Ogromna šteta ruske invazije u ukrajinskoj umjetnosti i kulturi


Na zidu je prikazan 19-godišnji vojnik iz Ukrajinske nacionalne garde Roman Holomba, koji je srušio sedam ruskih aviona i projektil sa prenosnim protivavionskim raketnim sistemom Igla, Kijev, Ukrajina, 19. januar, 2024. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Na zidu je prikazan 19-godišnji vojnik iz Ukrajinske nacionalne garde Roman Holomba, koji je srušio sedam ruskih aviona i projektil sa prenosnim protivavionskim raketnim sistemom Igla, Kijev, Ukrajina, 19. januar, 2024. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Ukrajinska umetnost i kultura pretrpele su teške gubitke od početka ruske invazije. Tokom dvije godine rata, oko 100 ukrajinskih umjetnika je poginulo, a oštećeno je najmanje 800 kulturnih objekata.

Da nije bilo rata u Ukrajini, spomenik Tarasu Ševčenku, jednom od najpoznatijih ukrajinskih pjesnika i pisaca, bio bi ponosno izložen, umjesto što je pokriven zaštitnom kutijom. Od ruske invazije u februaru 2022. godine, ukrajinski spomenici i lokacije kulturnog naslijeđa, kao što je ovaj u parku Tarasa Ševčenka bili su izloženi napadima i bila im je potrebna zaštita.

“Mi smo u srcu Kijeva, gdje su se dogodila neka od najvećih oštećenja na lokaciji kulturnog naslijeđa. 10. oktobra 2022, dvije rakete su pale na područje ovog parka. Šest muzeja je oštećeno", kaže Roksolana Makar, dokumentaristkinja.

Oštećena je i zgrada iz 19. vijeka koja je sada kijevski muzej Hanenko, mjesto kulturnog naslijeđa u kojem su se prije rata nalazile kolekcije evropske, azijske i drevne umjetnosti.

“Nekoliko dana smo uklanjali i čistili tone stakla iz središnjeg dijela muzeja. Ta staklena prašina miješala se sa suzama našeg tima - i to nije metafora", prisjeća se direktorka muzeja Julija Vaganova.

Neprocjenjiva kolekcija muzeja nije oštećena. Zaposleni su je premjestili na bezbedno mjesto na početku rata.

“Iz bezbjednosnih razloga ne možemo da kažemo gdje se nalazi kolekcija. Ali opet, nema bezbjednog mjesta u Ukrajini trenutno. Neka umetnička djela su sada izložena u muzejima u drugim zemljama", kaže Vaganova.

Prema podacima Laboratorije za praćenje ukrajinskog naslijeđa, od ruske invazije oštećeno je oko 800 kulturnih predmeta. Dok neki od njih mogu da se obnove i vrate, životi umjetnika koji su poginuli u ratu ne mogu.

Volonterka Evgenija Talinovskaja prisjeća se ukrajinskog pjesnika i umjetnika Maksima Krivcova koji je poginuo na frontu u januaru. Imao je 33 godine.

“Bio je čovjek pun ljubavi prema cijelom svijetu, a čak i na prvoj liniji, uspio je da zadrži taj osjećaj. On nije bio vojnik, bio je sanjar", kaže Talinovskaja.

Tokom rata, nastavio je da piše pjesme i snima fotografije. Talinovskaja je pomogla da se organizuje izložba njegovih radova.

“Ova izložba je planirana tokom njegovog života. Uspio je da im obezbijedi originalna djela i neke potpise. Otvorili smo je dvije nedelje poslije njegove smrti."

Najmanje 95 ukrajinskih umjetnika ubijeno je u ratu, kaže Tetjana Teren, izvršna direktorka PEN Ukrajine, organizacije za zaštitu kulture i ljudskih prava.

“To su pisci, fotografi, umjetnici, režiseri ... . Ali ta cifra nije potpuna jer nemamo pristup okupiranim teritorijama", kaže Teren.

Dok PEN Ukrajina štiti naslijeđe poginulih umjetnika, muzej Hanenko štiti naslijeđe nestale umjetnosti. Taj muzej organizuje takozvane “Ture praznih zidova”, u kojima vodiči govore o remek djelima koja bi se nalazila tu, da nije bilo rata.

XS
SM
MD
LG