Linkovi

Zelenski na drugu godišnjicu ruske invazije: Nećemo dozvoliti da Ukrajina nestane


Kijev, 24. februar 2024.
Kijev, 24. februar 2024.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je na drugu godišnjicu početka ruske invazije da će Ukrajina pobijediti Rusiju kada rat uđe u treću godinu.

"Za ovo smo se borili 730 dana naših života. Pobijedićemo u najboljem danu u našim životima", rekao je Zelenski u subotu u snimljenom video obraćanju sa aerodroma u Kijevu koji je bio poprište intenzivnih borbi na početku invazije.

Zelenski je rekao i da se rat mora završiti "pod našim uslovima" i "pravednim" mirom.

"Svaki normalan čovjek želi da se rat završi, ali niko od nas neće dozvoliti da Ukrajina nestane", poručio je Zelenski.

Zvaničnici u Ukrajini kažu da je ruski dron udario u stambenu zgradu u južnom lučkom gradu Odesi kasno u petak, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši nekoliko drugih.

Vojska je saopštila da je nekoliko ruskih dronova oboreno iznad Odese tokom noćnog zračnog napada.

Najnoviji napad uslijedio je kada su se zapadni lideri spremali okupiti se u subotu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu kako bi obilježili drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Lider većine američkog Senata Chuck Schumer, koji je u posjeti Ukrajini, pozvao je članove Predstavničkog doma da "učine pravu stvar" i usvoje zakon o vojnoj pomoći Ukrajini.

Schumer je, zajedno sa još četvoricom demokratskih senatora, u petak razgovarao sa Zelenskim u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

Zelenski se sastaje sa Schumerom u Lavovu, 23. februar 2024.
Zelenski se sastaje sa Schumerom u Lavovu, 23. februar 2024.

"Predsjednik Zelenski nam je rekao, američki i ukrajinski zvaničnici su nam rekli... da će bez pomoći Ukrajina izgubiti rat", rekao je Schumer na konferenciji za novinare.

Premijeri Italije, Kanade i Belgije - Giorgia Meloni, Justin Trudeau i Alexander De Croo - otputovali su sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Leyen noćnim vozom iz susjedne Poljske.

Njihovo prisustvo je osmišljeno da podvuče opredijeljenost Zapada da pomogne Ukrajini čak i kada pati od sve veće nestašice vojnih zaliha, što utječe na njen učinak na bojnom polju gdje Moskva melje teritorijalne dobitke.

Zelenski, von der Leyen, Meloni, De Croo i Trudeau posjećuju Zid sjećanja palim braniteljima Ukrajine na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 24. februar 2024.
Zelenski, von der Leyen, Meloni, De Croo i Trudeau posjećuju Zid sjećanja palim braniteljima Ukrajine na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 24. februar 2024.

Von der Leyen je na društvenoj mreži X napisala da je bila u Kijevu "kako bi proslavila izuzetan otpor ukrajinskog naroda". Dodala je: "Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja konačno ne bude slobodna."

Očekuje se da će Meloni i Trudeau tokom svog kratkog boravka potpisati sigurnosne paktove s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u skladu sa sporazumima nedavno dogovorenim s Francuskom i Njemačkom koji su vrijedni milijarde dolara.

Međutim, 61 milijardu dolara pomoći koju je obećao američki predsjednik Joe Biden blokiraju republikanci u Kongresu, bacajući dugu sjenu na nade Kijeva da će potisnuti mnogo veću, bolje snabdjevenu rusku vojsku.

Biden bi u subotu trebao sudjelovati u video konferencijskom razgovoru kolega lidera Grupe sedam (G7) velikih demokratija, kojim će predsjedavati Meloni, a Zelenski je pozvan da se pridruži diskusiji.

Italija je predsjedavajuća G7 i organizirala je poziv, rekavši da je od vitalnog značaja da se ospori percepcija da se Zapad umorio od sukoba i da Rusija pobjeđuje.

Ljudmila gleda fotografiju svog sina Tymofiija Boyka, ukrajinskog vojnika koji je poginuo u borbi protiv ruskih trupa, na "Zidu sjećanja na poginule za Ukrajinu" u Kijevu, 23. februar 2024.
Ljudmila gleda fotografiju svog sina Tymofiija Boyka, ukrajinskog vojnika koji je poginuo u borbi protiv ruskih trupa, na "Zidu sjećanja na poginule za Ukrajinu" u Kijevu, 23. februar 2024.

Kada su ruski tenkovi i pješadija prešli granicu prije zore 24. februara 2022. godine, 40 miliona stanovnika Ukrajine prkosilo je očekivanjima - i najboljim planovima Kremlja - zadržavajući ih i spriječivši opširno predviđeni poraz.

Ali kako rat ulazi u treću godinu, zbog neuspjeha na istočnom frontu ukrajinska vojska izgleda ranjivo.

Nastojeći da zadrži fokus Zapada na Ukrajini, iako rat između Izraela i Hamasa dominira naslovnicama, Zelenski je upozorio da se Rusija, predvođena predsjednikom Vladimirom Putinom, možda neće zaustaviti na ukrajinskim granicama ako izađe kao pobjednik.

Putin takve tvrdnje odbacuje kao besmislice. On opisuje rat kao širu borbu sa Sjedinjenim Državama, za koje elita Kremlja kaže da ima za cilj da razdvoji Rusiju. Zapad vidi invaziju kao neopravdan akt agresije koji se mora odbiti.

XS
SM
MD
LG