Linkovi

Ukrajinski vojnici ohrabreni isporukom američkih tenkova Abrams


Tenkovi Abrams
Tenkovi Abrams

Ukrajinske tenkovske posade na istočnom frontu vide prvu isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu kao poticaj koji će im ponuditi veću zaštitu i vatrenu moć u borbi.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je Ukrajina primila svoju prvu pošiljku američkih tenkova Abrams na mlazni pogon kako bi pomogla u odbrani od ruske invazije.

Mark Milley, najviši američki general, rekao je da smatra tenkove M1 Abrams najboljim na svijetu i da će oni "napraviti razliku" u 19-mjesečnom ratu. Sa snažnim motorom, glavnim topom od 120 mm i posebnim oklopom, tenk Abrams je posebno ubojit protiv teških oklopnih snaga.

Ukrajinske tenkovske posade na obuci u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini kazale su da će tenkovi Abrams kada budu raspoređeni biti veliki korak u odnosu na tenkove iz sovjetske ere kojima trenutno rade.

"Tenk Abrams....ima zaštitu od detonacije municije. Ovaj (tenk) je nema. Ako municija detonira, nema šanse za preživljavanje", rekao je vozač tenka Vitalii, 29.

Zapovjednik tenka koji koristi pozivni znak "Wel" rekao je da je njegovom timu potrebna dodatna vatrena moć i zaštita koju nude Abrams i drugi zapadni tenkovi, kao što je njemački Leopard.

"Bilo bi bolje imati strano oružje. Vjerujem da je oklop bolji i efikasniji", rekao je on dok su tenkovske posade napredovale u svojim tenkovima iz sovjetskog doba preko šumovitog terena i šikara tokom nedavnih vježbi.

Koristeći derogativni izraz za Ruse, rekao je: "Moji prijatelji koji su bili obučeni da voze tenkove Leopard i učestvovali u napadima rekli su mi da su tenkovi T-72 koji pripadaju Orcima probijeni (od tenkova Leopard) kao da su tiganj. Vrlo brzo. Potrebne su samo jedna ili dvije granate i više ništa nije ostalo."

VELIKI BROJ RUSKIH VOJNIKA

U januaru, SAD su se obavezale da će Ukrajini isporučiti 31 napredni tenk M1A2 Abrams nakon višemjesečnog izbjegavanja ideje o razmještanju tenkova koje je teško održavati u Ukrajini. Zelenski nije rekao koliko ih je do sada isporučeno.

Kremlj je ove sedmice rekao da američke zalihe vojne opreme kao što su tenkovi Abrams neće promijeniti situaciju na bojnom polju. Milley je također rekao da ne postoji "srebrni metak" za okončanje ratova.

26-godišnji oficir koji je dao svoje ime kao Oleksandr rekao je da mu je glavna briga suočavanje sa velikim kontigentima ruskih trupa.

Istok je jedan od dva glavna fronta u ratu dok Ukrajina vodi skoro četiri mjeseca staru kontraofanzivu. Iako su kijevske trupe ojačane zapadnim oružjem, napredak je spor protiv ruskih trupa poslanih na istočni front.

"Radi se o broju njihovih trupa. Veliki broj napreduje", rekao je Oleksandr. "Na primjer, znamo da oni imaju više tenkova nego mi u Ukrajini. Ako dobijemo više oružja i njihova dva tenka na četiri naša tenka, mi ćemo pobijediti."

Oleksandr je rekao da će njegova lista želja za zapadnom vojnom pomoći uključivati municiju, artiljeriju i borbene avione, kao i tenkove. "I više ljudstva jer među pješadijom ima ranjenih i poginulih", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG